Toverfluit 02 © Sanne Peper.jpg
 

Blijf bezig met de Toneelmakerij

creatief tijdens quarantaine

We kunnen komende weken allemaal wel wat leuker en lichter nieuws gebruiken. Daarom vind je op deze pagina komende weken steeds meer activiteiten die je thuis kunt doen. Ook als je al een tijdje geen voorstelling van de Toneelmakerij hebt gezien!

Op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten? Volg ons op Facebook of Instagram!

----------

IMPROVISEREN KUN JE LEREN met Jazz duzz

Kijk nu gratis naar Jazz duzz (6+) via Theaterflix.nl. Doe na het kijken de opdracht >

Jazz muziek maken is een groot spannend spel. Je speelt deze muziek niet uit een boek, maar je verzint het terplekke. Je improviseert. Jazz Duzz is een theatraal Jazz concert voor iedereen vanaf 6 jaar. Over buiten de lijntjes kleuren en 1+1 =3. Met poëzie en zelfverzonnen woorden.

Klik hier en leer improviseren met de spelers van Jazz duzz!

----------


Lear's FAMILY FIXER


Kijk nu gratis naar Lear (15+) via Theaterflix.nl. Doe voor het kijken de opdracht >

Lear vertelt het verhaal van een koning die zijn bezittingen verdeelt over zijn drie dochters: Goneril, Cordelia en Regan. In ruil voor een liefdesverklaring krijgen zij hun deel van de erfenis. De dochter die haar liefdesverklaring het overtuigendst aan Lear brengt, krijgt het grootste deel van de erfenis. Maar valt liefde wel te beschrijven of 'kan je je hart niet naar je lippen tillen' zoals dochter Cordelia zegt. En klopt het beeld dat Lear van zijn dochters had wel? In de voorstelling Lear worden kinderen verstoten, valt een koning van zijn troon en wordt de schijnwereld achter liefdesverklaringen nader onderzocht.

King Lear is geschreven door William Shakespeare, die wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Zijn werken worden ook vandaag de dag nog over de hele wereld opgevoerd. Hij heeft een enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven.

In de voorstelling Lear worden kinderen verstoten door hun vader en vaders door hun kinderen. Je zou kunnen stellen dat de personages niet bij de ideale familieleden terecht zijn gekomen. Iedereen heeft goede en slechte eigenschappen, jouw vader ook. Stel je voor dat je een nieuwe vader kon ontwerpen, een perfecte vader.  Dat je kon kiezen welke eigenschappen hij houdt en welke nieuwe eigenschappen er bij komen. Of, als je je vader niet kent of geen vader hebt, kan je de vader verzinnen die je zou willen hebben. We noemen deze vader ‘je droomvader’.

Plaats een contactadvertentie op DE FAMILY FIXER! Maak je wensen voor je droomvader kenbaar en vertel wat jij te bieden hebt aan je wensouders.

----------

Wek je eigen voedselnachtmerrie tot leven!
CLICK HERE FOR ENGLISH

Kijk nú gratis naar Eet je bord leeg (4+) via Theaterflix.nl. Doe voor of na het kijken opdracht >

Je hebt natuurlijk flink gehamsterd en er zijn vast ook allerlei groentes in huis waar je kleine spruit niet echt over te spreken is. Met deze groentes gaan we onze voedselnachtmerrie tot leven wekken!

  • Laat je kind de groente uitkiezen die hij of zij het aller viest vindt en kies zelf ook iets uit dat je niet zo lekker vindt.
  • Print het ogen, oren, neuzen vel (in kleur).
  • Geef jullie vieze groente nu een gezicht, door ogen, oren, een mond en een neus uit te knippen en op de groente te plakken.

Nu kan het spel echt beginnen!

  • Kijk jullie eten diep in de ogen. Hoe voelt jouw eten zich? Boos? Vrolijk? Bang? Vertel aan elkaar hou jouw eten zich voelt.
  • Vraag aan je kind of zijn/haar groente een man of vrouw is, welke hobby’s de groente heeft en hoe zijn of haar kamer er uit ziet.
  • Vertel aan je eten waarom je het zo vies vindt. Misschien geeft je eten ook wel een antwoord. Hou je eten bij je oor. Zorg dat het heel stil is thuis. Niemand mag iets zeggen. Luister of je een stem hoort. Hoe klinkt de stem van jouw eten (hees, hoog, laag, verstaanbaar of in een eigen taal)?
  • Nu gaat jullie eten kennis maken met elkaar. Zouden ze elkaar een hand kunnen geven, of heeft jullie eten geen handen? Laat de etenswaren een stukje met elkaar dansen. Wat voor dans past bij jullie eten?
  • Nu mag je kind alle trucs uitproberen om jou je groente op te laten eten. Eerst lief natuurlijk. Maar misschien helpt heel boos worden wel en eet je dan van schrik uw groente op.
  • Nu ben jij aan de beurt en mag je proberen je kind zijn of haar groente op te laten eten. Je kind mag alle trucs verzinnen om niet te eten. 'Je mond stijf dichthouden?' 'Alles uitspugen?' 'Heel lief doen?' 'Goed uitleggen waarom je iets niet wil?'
  • Maak een mooie foto van jezelf, je kind en/of jullie voedselnachtmerrie. Post hem op Instagram met #blijfbezigmetdetoneelmakerij!

 
----------

Zingen zoals in Italië


Je hebt de filmpjes misschien wel voorbij zien komen: in Italië zingen massaal mensen vanaf hun balkons en tuinen dezelfde liederen om toch nog met elkaar in contact te komen.

Luister hier naar ‘Een meisje om te zoenen’, een muziekfragment uit De Toverfluit. Misschien ben je wel naar de voorstelling geweest en herken je het. De tekst vind je hier.

De komende week wordt het super mooi weer! Ook al kun je misschien niet naar buiten, je kunt wel je raam, balkon- of tuindeur opengooien en samen zingen. Zo zie je elkaar toch nog even en fleur je ook meteen de hele straat op.
Spreek met je buren een tijd af en oefen van tevoren thuis.
Veel zing en rap-plezier!