Toverfluit 02 © Sanne Peper.jpg
 

Blijf bezig met de Toneelmakerij

creatief tijdens quarantaine

We kunnen komende weken allemaal wel wat leuker en lichter nieuws gebruiken. Daarom vind je op deze pagina komende weken steeds meer activiteiten die je thuis kunt doen. Ook als je al een tijdje geen voorstelling van de Toneelmakerij hebt gezien!

Op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten? Volg ons op Facebook of Instagram!

MAAR EEN GEBRUIKSAANWIJZING VAN JEZELF met Spijker 

Kijk nu gratis naar Spijker (8+) via Theaterflix.nl. Doe voor het kijken de opdracht >

Spijker heeft onmogelijke ouders. Zijn moeder komt erachter dat zijn vader zijn baan kwijt is. Dat probeerde hij geheim te houden, maar toen dat mislukte werden ze nog onmogelijker dan normaal. Nu zijn ze uit elkaar, maar er is te weinig geld om te verhuizen dus hebben ze alles door de helft gedaan. Maar hoe splits je één WC, of één keuken? En hoe werkt dat met één kind..? Spijkers ouders zijn zo druk bezig met ruzie maken, dat het lijkt of ze vergeten zijn dat hij bestaat. Of misschien weten ze stiekem gewoon niet hoe ze met hem om moeten gaan? 

Het zou mooi zijn als alle ouders een gebruiksaanwijzing kregen bij de geboorte van hun kind, nu moeten ze maar een beetje raden hoe je graag behandeld zou worden. Maak hier je persoonlijke gebruiksaanwijzing zodat iedereen in je omgeving weet hoe jij werkt! Hang ‘m op een duidelijke plek in huis…op de koelkast ofzo. Dan kunnen je ouders, je opa of oma, je broer of zus erop spieken als ze het even niet meer weten.

----------

ACTEREN IN JE WOONKAMER met actrice Tine Cartuyvels

Je zit thuis of net weer op school. Je voorstelling van je jeugdtheaterschool, schooltoneel of musicalklas is helaas gecanceld. 
Laat je talent niet in de kast liggen! Werk aan je skills met Tips van acteurs. Bekijk hier de eerste Acteertip van Tine‘Haal het slechte in jezelf naar boven’. Doe daarna de opdracht en kom tot bloei, ook in coronatijd…

----------

WORD LID VAN DE KRIJTKRINGBEWEGING met De Krijtkring


Kijk nu gratis naar De Krijtkring (10+) via Theaterflix.nl. Doe voor of na het kijken de opdracht > 

In 2018 maakte Liesbeth Coltof De Krijtkring en haar boodschap is actueler dan ooit. In De Krijtkring houdt Bertolt Brecht een vurig pleidooi om niet voorbij te gaan aan de nood van de ander. Hij stelt zichzelf de vraag van wie de wereld is? Van hen die er voor zorgen, of van hen die het geld hebben en dus het bezit? Als Corona ons iets duidelijk heeft gemaakt dan is het wel, dat de mensen die voor de wereld zorgen onze grote waardering verdienen. 

Doe ook iets voor een ander, juist nu. Word lid van de Krijtkringbeweging!

----------

SCHRIJF ME met Anne en Zef

Kijk nu gratis naar Anne en Zef (10+) via Theaterflix.nl. Doe voor of na het kijken de opdracht > 

De postbode is ziek, hij had een brief bij zich speciaal voor jou. Hij kan hem niet bezorgen, maar je kan hem lezen onder deze geheime link. Schrijf je terug? 

Anne en Zef is speciaal voor de Nationale Dodenherdenking online beschikbaar. Op deze manier kun je toch nog een beetje je eigen Theater na de Dam inrichten.

Ad de Bont schreef Anne en Zef geïnspireerd op een krantenartikel over de bloedwraak in Albanië. Meer dan duizend Albanese kinderen zitten thuis ondergedoken, omdat hun familie is verwikkeld in een bloedwraakvete.

Het is zover. Edi van de Markajs heeft Zef Bunga doodgeschoten. Om de moord op een oom te wreken vermoordde Zefs broer Nikol twee jaar geleden Edi’s broer Afrim. Volgens de eeuwenoude wetten van de Kanun is nu de familie Markaj aan zet om recht te spreken. Sindsdien zit Zef met zijn vader thuis gevangen. Zat van het niets doen, besluit hij te vluchten en sterft. Na zijn dood ontmoet hij een lotgenoot: Anne Frank. Samen kijken ze terug op hun leven. Zef speelt zijn geschiedenis, zijn vader die geen wraak wil nemen, zijn moeder die niet anders kan dan gehoorzamen aan de Kanun. Anne vertelt uit haar onbekende dagboek, over het leven in de kampen, van de rust van eindelijk niets meer te vrezen. Hoe hadden ze kunnen bedenken dat iets waarvoor ze zo bang waren, zo zacht kan zijn. 

----------

VERZAMEL MOED met Maarten de Meeuw

Kijk nu gratis naar Maarten de Meeuw (5+) via Theaterflix.nl. Doe voor het kijken de opdracht >

Maarten de Meeuw is een verhaal over een vogel die moed aan het verzamelen is om zijn vleugels uit te slaan. Meeuwen hebben hier een methode voor. Morris de Meeuwenkenner heeft dit bestudeerd en doet samen met jullie de meeuwen warming-up voor hun eerste vlucht. Doe deze warming-up samen met iedereen die op dit moment bij jullie thuis is.

Lekker warm? Nu moeten die meeuwen nog maar durven, zo'n grote sprong maken.

Bespreek met elkaar:

 • Zijn er dingen die jullie spannend vinden om te doen?
 • Wil iemand hier iets over vertellen?
 • Hebben jullie wel eens iets gedaan wat jullie heel erg spannend vonden?
 • Hoe ging dat?
 • Wat kan er gebeuren als je besluit alles wat je spannend vindt niet te doen?
 • Hoe verzamelen jullie moed voor dingen die je echt heel spannend vindt om te doen?

Geef iedereen een briefje en vraag om op te schrijven wat je spannend vindt om te doen en wel graag zou durven. Niemand hoeft zijn naam op het briefje te schrijven. Vouw de briefjes dicht en stop ze in een pan. Hussel ze en lees een voor een de briefjes voor (misschien zie je wel wie de briefjes heeft geschreven, maar je verklapt dat natuurlijk niet). Verzamel met elkaar tips voor de briefschrijver om genoeg moed te verzamelen om dat wat ze willen doen te gaan doen.

----------

MENSEN KIJKEN met I Call My Brothers

Kijk nu gratis naar I Call My Brothers (13+) via Theaterflix.nl. Doe voor het kijken de opdracht >

Een bom is geëxplodeerd de stad is verlamd van angst. Amor dwaalt door de straten en doet zijn best niet op te vallen. Maar wat is normaal gedrag als iedereen zo wantrouwig naar je kijkt? Lijkt hij niet verdacht veel op de dader?

Hoe kijken jullie naar mensen?
Doe de test en check de uitslag (klik op 'zie vorige antwoorden' na het maken van de test)!

Kijk nu de voorstelling en zie of je gelijk had!

----------


SCHRIJF EN ZING JE EIGEN BLUES NUMMER met Ontspoord

Kijk nu gratis naar Ontspoord (15+) via Theaterflix.nl. Doe na het kijken de opdracht >

Ook ondertussen flink de blues van gedwongen thuiszitten, geen sport, niet hangen met je vrienden en geen optredens van je band? Gooi het er uit. Schrijf je eigen blues nummer, maar luister eerst naar de tips van Jan van der Meij, muzikant in Ontspoord. En dan: zingen maar!

----------

IMPROVISEREN KUN JE LEREN met Jazz duzz

Kijk nu gratis naar Jazz duzz (6+) via Theaterflix.nl. Doe na het kijken de opdracht >

Jazz muziek maken is een groot spannend spel. Je speelt deze muziek niet uit een boek, maar je verzint het terplekke. Je improviseert. Jazz duzz is een theatraal Jazz concert voor iedereen vanaf 6 jaar. Over buiten de lijntjes kleuren en 1+1 =3. Met poëzie en zelfverzonnen woorden.

Klik hier en leer improviseren met de spelers van Jazz duzz!

----------


Lear's FAMILY FIXER


Kijk nu gratis naar Lear (15+) via Theaterflix.nl. Doe voor het kijken de opdracht >

Lear vertelt het verhaal van een koning die zijn bezittingen verdeelt over zijn drie dochters: Goneril, Cordelia en Regan. In ruil voor een liefdesverklaring krijgen zij hun deel van de erfenis. De dochter die haar liefdesverklaring het overtuigendst aan Lear brengt, krijgt het grootste deel van de erfenis. Maar valt liefde wel te beschrijven of 'kan je je hart niet naar je lippen tillen' zoals dochter Cordelia zegt. En klopt het beeld dat Lear van zijn dochters had wel? In de voorstelling Lear worden kinderen verstoten, valt een koning van zijn troon en wordt de schijnwereld achter liefdesverklaringen nader onderzocht.

King Lear is geschreven door William Shakespeare, die wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Zijn werken worden ook vandaag de dag nog over de hele wereld opgevoerd. Hij heeft een enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven.

In de voorstelling Lear worden kinderen verstoten door hun vader en vaders door hun kinderen. Je zou kunnen stellen dat de personages niet bij de ideale familieleden terecht zijn gekomen. Iedereen heeft goede en slechte eigenschappen, jouw vader ook. Stel je voor dat je een nieuwe vader kon ontwerpen, een perfecte vader.  Dat je kon kiezen welke eigenschappen hij houdt en welke nieuwe eigenschappen er bij komen. Of, als je je vader niet kent of geen vader hebt, kan je de vader verzinnen die je zou willen hebben. We noemen deze vader ‘je droomvader’.

Plaats een contactadvertentie op DE FAMILY FIXER! Maak je wensen voor je droomvader kenbaar en vertel wat jij te bieden hebt aan je wensouders.

----------

Wek je eigen voedselnachtmerrie tot leven met Eet je bord leeg!
CLICK HERE FOR ENGLISH

Kijk nú gratis naar Eet je bord leeg (4+) via Theaterflix.nl. Doe voor of na het kijken opdracht >

Je hebt natuurlijk flink gehamsterd en er zijn vast ook allerlei groentes in huis waar je kleine spruit niet echt over te spreken is. Met deze groentes gaan we onze voedselnachtmerrie tot leven wekken!

 • Laat je kind de groente uitkiezen die hij of zij het aller viest vindt en kies zelf ook iets uit dat je niet zo lekker vindt.
 • Print het ogen, oren, neuzen vel (in kleur).
 • Geef jullie vieze groente nu een gezicht, door ogen, oren, een mond en een neus uit te knippen en op de groente te plakken.

Nu kan het spel echt beginnen!

 • Kijk jullie eten diep in de ogen. Hoe voelt jouw eten zich? Boos? Vrolijk? Bang? Vertel aan elkaar hou jouw eten zich voelt.
 • Vraag aan je kind of zijn/haar groente een man of vrouw is, welke hobby’s de groente heeft en hoe zijn of haar kamer er uit ziet.
 • Vertel aan je eten waarom je het zo vies vindt. Misschien geeft je eten ook wel een antwoord. Hou je eten bij je oor. Zorg dat het heel stil is thuis. Niemand mag iets zeggen. Luister of je een stem hoort. Hoe klinkt de stem van jouw eten (hees, hoog, laag, verstaanbaar of in een eigen taal)?
 • Nu gaat jullie eten kennis maken met elkaar. Zouden ze elkaar een hand kunnen geven, of heeft jullie eten geen handen? Laat de etenswaren een stukje met elkaar dansen. Wat voor dans past bij jullie eten?
 • Nu mag je kind alle trucs uitproberen om jou je groente op te laten eten. Eerst lief natuurlijk. Maar misschien helpt heel boos worden wel en eet je dan van schrik uw groente op.
 • Nu ben jij aan de beurt en mag je proberen je kind zijn of haar groente op te laten eten. Je kind mag alle trucs verzinnen om niet te eten. 'Je mond stijf dichthouden?' 'Alles uitspugen?' 'Heel lief doen?' 'Goed uitleggen waarom je iets niet wil?'
 • Maak een mooie foto van jezelf, je kind en/of jullie voedselnachtmerrie. Post hem op Instagram met #blijfbezigmetdetoneelmakerij!

 
----------

Zingen zoals in Italië


Je hebt de filmpjes misschien wel voorbij zien komen: in Italië zingen massaal mensen vanaf hun balkons en tuinen dezelfde liederen om toch nog met elkaar in contact te komen.

Luister hier naar ‘Een meisje om te zoenen’, een muziekfragment uit De Toverfluit. Misschien ben je wel naar de voorstelling geweest en herken je het. De tekst vind je hier.

De komende week wordt het super mooi weer! Ook al kun je misschien niet naar buiten, je kunt wel je raam, balkon- of tuindeur opengooien en samen zingen. Zo zie je elkaar toch nog even en fleur je ook meteen de hele straat op.
Spreek met je buren een tijd af en oefen van tevoren thuis.
Veel zing en rap-plezier!