Daniel spiegel © Sanne Peper.jpg
 

Daniël van Klaveren

Acteur, regisseur en schrijver Daniël van Klaveren (1983) studeerde in 2005 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Vaak gebaseerd op bestaande bronnen gaan zijn stukken over het gevecht om je eigen weg te volgen, in een wereld die anders van je vraagt. Recente voorstellingen zijn Zus van Mozart en Jamal, over een radicaliserende middelbare scholier en zijn vertrouwenspersoon.

Daniël begon zijn carrière bij het Volksoperahuis, het Laagland en het Filiaal. Zijn liefde voor het werken voor een jong publiek kreeg vaste vorm bij Theatergroep Wederzijds. Van 2008 tot 2012 maakte hij deel uit van het vaste ensemble van de Toneelmakerij. Sinds 2013 werkt hij ook voor o.a. Opera Zuid, Tafel van Vijf, het Nieuw Utrechts Toneel, Acteerschool Rotterdam en de HKU.

Ik houd van de kracht van taal. Natuurlijk zou ik best wel eens Thomas Bernard willen spelen voor volwassenen, maar ik kies bewust voor jeugd en jongeren. Bij hen kun je direct iets teweegbrengen. Je biedt op een leuke, liefdevolle manier handvatten om de complexiteit van het leven aan te kunnen. Zonder de ingewikkeldheid ervan uit de weg te gaan.
Daniël in de Volkskrant, 23 januari 2015