NederlandsTheaterFestival-AnnavanKooij-9079.jpg
 

Gouden Krekel voor Guus van der Steen

Multiperformer wint prijs voor rol in familievoorstelling De Toverfluit

Tjdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam is acteur en spoken word artiest Guus van der Steen bekroond met een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie binnen een jeugdtheaterproductie. Guus speelde als Moon een indrukwekkende rol in De Toverfluit, de familieopera van de Toneelmakerij en Silbersee die in het seizoen 2019/2020 langs de Nederlandse Theaters toerde. De VSCD jury over Guus: ‘Guus van der Steen excelleert in de rol van Monastatos die kortweg Moon is geworden. Deze acteur/muzikant/spoken-word artist is helemaal op zijn plek. Guus geeft fantastisch gestalte aan een karakter dat een enorme ontwikkeling doormaakt; van een irritant kruiperige slechterik tot de best wel aandoenlijke en zelfs sympathieke held. Van zijn eigenaardigheid maakt hij zijn kracht. Van der Steen kleurt fenomenaal mee met zijn personage, heeft een geweldige timing en humor. En ontroert.’

Guus is als performer zowel in de muziek- als in de theaterwereld al jarenlang actief. Samen met zijn broer, visual artist en componist, Frank van der Steen vormen ze de Nederlandse hiphopformatie Kern Koppen.

Co-productie

In 2019 bundelden Silbersee en de Toneelmakerij voor het eerst hun krachten en presenteerden samen met librettoschrijver Daniël van Klaveren De Toverfluit; Een volstrekt eigentijdse bewerking van Mozarts meesterwerk waarin klassieke muziek, rap, dans en theater samenvloeiden tot een sprookjesachtige en spannende familieopera. Als ‘mismaakte held’ leverde Guus van der Steen een belangrijke bijdrage aan het succes van deze co-productie. Op dit moment werken de twee gezelschappen opnieuw aan een familievoorstelling. Op 17 oktober gaat Hans & Griet (7+) in première in ITA. 

foto © Anna van Kooij