29136395194_9555bdaf90_o.jpg
 

Culturele samenwerking met Oekraïne

Paulien Geerlings (dramaturg): De European Theatre Convention (ETC) heeft samen met 16 grote Europese culturele (netwerk)organisaties een open brief geschreven met daarin een dringende oproep aan wereldleiders om culturele samenwerking met Oekraïne mogelijk te blijven maken. Als vice-president van de ETC ben ik in 2015 voor het eerst in contact gekomen met theatermakers uit Oekraïne en weet ik uit ervaring hoe belangrijk die samenwerking is.

Over en weer hebben er de afgelopen jaren diverse bezoeken en samenwerkingen plaatsgevonden en ik heb daardoor verschillende theatermakers in de Oekraïne leren kennen als bijzonder geëngageerd. Zoals bijvoorbeeld Andrey Palatnyi, manager en performer bij het Dakhtheater en Gogolfest in KyivOf Yuliia Fedev, inmiddels directeur van het onafhankelijke media platform Hromadske. Het Dakh theater is niet alleen lid van de ETC maar ook betrokken bij het recent gehonoreerde Europese samenwerkingsproject ACuTe, rondom theater en nieuwe technologie, waar ook de Toneelmakerij partner in is. In 2023 staat er een conferentie in Kyiv gepland. Enkele jaren terug verbleef Yuliia een zomer in mijn huis. De dag na de illegale invasie van de troepen van Poetin in de Oekraïne mailden we met elkaar en bood ik Yuliia weer mijn huis aan, mocht het nodig zijn om Kyiv te ontvluchten. Ze schreef me terug dat ze zich altijd gesteund heeft gevoeld, ook nu, maar dat ze besloten heeft om in Kyiv te blijven en te vechten tot het einde. Onbeschrijflijk dapper en voor mij onvoorstelbaar wat een veerkracht je dan hebt. Het is nu belangrijker dan ooit om contact te blijven houden en samen te blijven werken waar mogelijk.

Daarom vraag ik iedereen die dit leest deze open brief te tekenen en solidariteit te tonen met onze collega’s in Oekraïne, dat is nu meer dan ooit nodig.

Wil je meer acties van de culturele sector ondersteunen? Klik dan hier.

In september 2016 deed regisseur Wieke ten Cate namens de Toneelmakerij mee aan een project van Gogolfest in Oekraïne. Op de achtergrond van deze pagina zie je hier een scènefoto van.