Beeld_De krijtkring_De Toneelmakerij_naamsvermeldingverplicht_jan Hoek.jpg
 

Seizoen 2018 - 2019

Na 28 jaar neemt Liesbeth Coltof in december 2018 afscheid van de Toneelmakerij. Op 6 oktober gaat haar afscheidsproductie De Krijtkring in première, een bewerking van Bertolt Brechts Kaukasische Krijtkring voor de hele familie. Paul Knieriem is per 1 januari 2019 de nieuwe artistiek leider van het gezelschap. Hij regisseert in het nieuwe seizoen twee nieuwe producties, brengt een reprise en hij initieert Destiny’s Child, een theaterproject in, over en met Amsterdam Zuidoost. Ook nieuw in theaterseizoen 2018/2019: fotograaf Jan Hoek. Hij maakt voortaan de beelden bij de voorstellingen van het gezelschap.

De knettergekke wereld achter het raam > 8+
In deze coproductie met Trouble Man richt Sadettin Kirmiziyüz voor het eerst zijn manier van theater maken op kinderen. Voor die sprong heeft hij de samenwerking met de Toneelmakerij gezocht. Schrijver Ad de Bont heeft het idee van Sadettin in een nieuwe jeugdtheatertekst gegoten. Een kleurrijke voorstelling voor iedereen van 8 jaar en ouder. Over kleine verschillen met grote gevolgen. Met twee aandoenlijke nieuwelingen vol humor en naïviteit die uit willen vinden waarom de een bang en de ander juist blij wordt van verschillen.

Première 22 sept ’18 > Theater De Krakeling Amsterdam, tournee t/m nov ‘18
Coproductie met Trouble Man
Concept Sadettin Kirmiziyüz en Liesbeth Coltof
Tekst Ad de Bont
Regie Paul Knieriem
Spel Sadettin Kirmiziyüz en Jessie Wilms

De Krijtkring > 10+
Liesbeth Coltof neemt afscheid met Brechts meesterwerk uit de toneelgeschiedenis bewerkt tot een hartverwarmende familievoorstelling. Spanning, humor en ontroering wisselen elkaar in razend tempo af in een meeslepende muzikale rollercoaster over een levensgroot dilemma. Warmbloedig muziektheater over zorg en verwaarlozing, recht en onrecht, delen en pakken wat je pakken kan. Met in het middelpunt een onschuldig kind en een keukenmeisje dat langzaam een moeder wordt. Met 16 nieuw geschreven nummers van Frédérique Spigt.

Première 6 okt ’18 > Stadsschouwburg Haarlem, tournee t/m dec ‘18
Regie Liesbeth Coltof
Tekst Bertolt Brecht, bewerking Roel Adam en Liesbeth Coltof
Spel Roel Adam, Peter van Heeringen, Carmen van Mulier, Milan Sekeris, Rop Verheijen, Victor IJdens 
Muziek Frédérique Spigt, Janos Koolen en Joost van Es 

Jazz duzz > 6+ (reprise)
Deze productie over de eerste stappen in groep 3 keert wegens succes terug in de theaters! Een theatraal jazzconcert voor iedereen vanaf zes. Over buiten de lijntjes kleuren en 1+1 = 3. Met poëzie en anarchie, zelf verzonnen woorden en melodieën zonder eind.

Tournee 21 dec ‘18 t/m feb ‘19
Concept en regie
Paul Knieriem
Tekst Paul Knieriem en Roeland Hofman
Spel & muziek Klaas van Donkersgoed, Sanne den Hartogh, Peter van Heeringen, Nick Livramento Silva, Lowie van Oers

Snowflake > 12+
Snowflake was de belediging van het jaar 2016 in Amerika. Je komt de belediging online tegen, in discussies op social media. Generation Snowflake wordt verweten niet tegen de minste hitte te kunnen. Dan smelten ze al. Daniël van Klaveren schrijft er een nieuwe tekst over. Snowflake is een multi-media-theaterstuk voor jongeren. De Toneelmakerij test Generatie Snowflake op hittebestendigheid in een mix van de Netflix serie Black Mirror en Shakespeares Midzomernachtsdroom. Met vier jonge acteurs, 500 stemmen en 60.000 comments.

Première 2 mrt ’19 > Theater Bellevue Amsterdam, tournee t/m apr ‘19
Tekst
Daniël van Klaveren
Regie Paul Knieriem
Spel Daniël van Klaveren, Stefanie van Leersum, Yamill Jones, Denise Aznam

Sweet sixteen > 14+
Aan de vooravond van haar 16e verjaardag leest Dunya nog één keer de dagboeken van haar zus Dido. Daarna gaat ze alles verbranden wat met haar te maken heeft, want wat heb je aan de levenslessen van iemand die nooit heeft geweten hoe het is om zestien te worden? Wat heb je aan de levenslessen van iemand die eigenlijk niet wilde leven?

Sweet Sixteen is een voorstelling voor in de klas. Juist in hun klaslokaal, waar de beleving intens en het contact maximaal is, zoekt de Toneelmakerij het publiek op met grote thema’s, zoals eerder radicalisering (Jamal, Nadia) en armoede (Outlaw).

Tournee apr t/m jun ‘19
Tekst
Casper Vandeputte
Regie Belle van Heerikhuizen
Spel Sophie Höppener en Hanna van Vliet

Destiny’s Child > 8+ 
In de lente van 2019 presenteert de Toneelmakerij een voorstelling in en over Zuidoost. Dichter Gershwin Bonevacia schrijft een nieuwe tekst over een dag uit het leven van het 8-jarige meisje Angel, geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost. We volgen haar op haar tocht door de buurt. We maken kennis met haar vader, moeder en oma, haar vriendjes en vriendinnetjes, maar ook met de reeds lang overleden voorouders uit de oude- en de nieuwe wereld, de reigers bij de viskraam op de markt en de spin Anansi die rustig in zijn web op plannen aan het broeden is. Destiny’s Childis een associatieve theatrale reis voor iedereen vanaf 8 jaar oud. Een poëtische trip die laat zien hoe keuzes en kansen van je (voor)ouders bepalend zijn voor je eigen leven en dromen.

Première 18 mei ’19 Bijlmer Parktheater
Speelt t/m jun ’19, ook te zien in Theater De Krakeling
In samenwerking met Bijlmer Parktheater en Theater De Krakeling
Concept
Paul Knieriem
Tekst
Gershwin Bonevacia
Regie Wieke ten Cate  
Spel Yahmani Blackman, Dionne Verwey e.a.