WEB_KingdomOfEarth_Akkers&Velden_fotoSaris&denEngelsman_5395.jpg
 

Voorstelling Kingdom of Earth bij de Toneelmakerij

“Adembenemend (..) Tennessee Williams wonderschoon hertaald” Leeuwarder Courant ***** "Een brutale, bruisende en meeslepende voorstelling" Theaterkrant **** Kingdom of Earth (16+) van Theatercollectief Akkers & Velden is een voorstelling die gaat over minderheden. Over drie jonge mensen die omwille van hun achtergrond buiten de samenleving vallen. Alle drie proberen ze hun lot te ontlopen, vechten ze voor een beter leven. Op zoek naar geluk. Na een succesvolle eerste speelreeks gaat Kingdom of Earth op tournee. Op 7 en 26 mei is de voorstelling te zien bij de Toneelmakerij.

Het stormt, de dijken staan op springen en een watersnoodramp lijkt onvermijdelijk. Iedereen is vertrokken. Alleen Pyk is nog op de boerderij, bastaardzoon van een Friese boer en een asielzoeker. Onverwacht komt zijn halfbroer Lot langs, samen met zijn kersverse echtgenote Mirtel. Ze zijn net een dag getrouwd en willen ook hun intrek nemen in de boerderij. Pyk laat zich echter niet zomaar wegjagen. Er ontspint zich een gevecht om de erfenis van het huis, waarbij Mirtel wordt ingezet als schaakstuk tussen beide broers.

 Kingdom of Earth (1968) is een van de mooiste toneelstukken van de gelauwerde Amerikaanse auteur Tennessee Williams. Toch wordt dit stuk maar zelden in Nederland gespeeld. Jeek ten Velden – regisseur: "Je voelt dat Tennessee 'Kingdom' in de herfst van zijn carrière heeft geschreven. Het is waanzinnig effectief geschreven. De openingsscène is een half A4'tje: 15 regels dialoog, een regieaanwijzing op het einde, en direct begrijp je het drama en de karakters. The New York Tomes schreef ooit over Kingdom of earth: 'Time was when Tennessee Williams wrote plays, but nowadays he seems to prefer write characters'. Ik geloof dat meteen. De karakters zijn subliem; getormenteerde zoelen die steeds weer opkomen voor wie ze zijn.”

Makers en spelers 
Tekst: Tennessee Williams
Regie: Jeek ten Velden
Met: Lourens van den Akker, Eva Meijering en Freek den Hartogh
Muziek: Hilbrandt
Vormgeving: Sacha Zwiers
Licht en techniek: Aart Laferte

Kaarten reserveer je via www.eventbrite.nl/e/tickets-kingdom-of-earth-43196488861 
Voorproefje? Bekijk hier de trailer.