Beeld_Pavements_De Toneelmakerij_naamsvermeldingverplicht_Jan Hoek.jpg
 

Destiny's Child

Over en in Amsterdam Zuidoost

Ontmoet Angel, dochter van Destiny en wonderkind van de Bijlmerdreef. Angel is acht en weet alles van iedereen: wat haar buurvrouw mompelt als ze kookt, waar de man van de viskraam bang voor is en waarover de reigers praten op de stoep. Ze weet precies hoe haar moeder was toen ze acht was. Én ze weet dat haar oma aankwam op de Bijlmerdreef toen er nog geen asfalt lag. Ze weet waar haar voorouders vele jaren geleden van droomden, in een taal die ze zelf nooit gesproken heeft. 

Wie zijn jouw voorouders en wat waren hun dromen? Destiny’s Child is het verhaal van een meisje dat niet wacht op wat het lot voor haar in petto heeft. De jonge dichter Gershwin Bonevacia schrijft een poëtische liefdesverklaring aan ‘zijn’ Amsterdam Zuidoost. Een muzikale coming of age van het meisje Angel en van het stadsdeel zelf. Acteurs, muzikanten en vormgevers verbouwen het theater tot een fabelachtige wereld waarin Angel danst, zingt en droomt over de toekomst. Voor jong en oud vanaf 8 jaar. Destiny’s Child is een voorstelling van de Toneelmakerij, in samenwerking met het Bijlmer Parktheater en Theater De Krakeling.


Revolutionaire nieuwbouwwijk vs. ‘ons eerste ghetto’
Ruim vijftig jaar geleden gaat de eerste paal in de grond van wat dé revolutionaire nieuwbouwwijk moet worden: de Bijlmer. Maar nog geen drie jaar na de bouw van de eerste Bijlmerflats kopt Het Vrije Volk: “Bijlmermeer: ons eerste getto?”
De nieuwsbouwwijk dreigt te verloederen, de werkloosheid is hoog, net als het drugsgebruik en de criminaliteit. In deze tijd komt ook de eerste groep Ghanezen naar Nederland, op zoek naar een beter bestaan, naar een gouden toekomst. Het grootste gedeelte van deze nieuwkomers vestigt zich in de Bijlmer.

Een halve eeuw later heeft het stadsdeel zich naar eigen zeggen ontwikkeld “tot een levendige, diverse, veelzijdige buurt die vele bewoners, bouwkundigen, bestuurders, kunstenaars en anderen geïnspireerd heeft en dat nog steeds doet.” Het gaat goed met de Bijlmer én met de kleinkinderen van de Ghanezen die de eerste stappen in de betonjungle zetten.


De Toneelmakerij op locatie in Amsterdam

De Toneelmakerij richt zich op alle stadsdelen en hun specifieke karakter. Initiatief van Destiny's Child ligt bij regisseurs Wieke ten Cate en Paul Knieriem: “Theatermaken is een goed excuus om je te verdiepen in een wereld die je nog niet zo goed kent.”Lees meer

Agenda

Geen voorstellingen gevonden


Scholen

Mei t/m jun 2019
Op locatie in Amsterdam Zuidoost
BO groep 6 t/m 8 / VO onderbouw

Noemi Mercks >

noemi@toneelmakerij.nl
020 522 60 70

Lees meer