home

TM Amsterdam – Patchworkgirl

>
Take back what’s yours

Agenda


Patchworkgirl 
neemt je mee naar Telegram-groepen die zijn gericht op het exposen en shamen van jonge vrouwen.  

Toen Jantine 16 was, belandden de naaktfoto's die ze voor haar vriend maakte op GeenStijl. Een klasgenote mailde ze rond en kort daarna hingen ze door de hele school. Toen Cyrina 13 was, maakte ze een sexy video voor een jongen. Een dag later ging de video rond op de twee middelbare scholen uit haar dorp.  

Ze verloren de zeggenschap over hun eigen naaktbeelden. In deze performance reconstrueert, beschouwt en herschrijft Jantine de gebeurtenissen van toen, samen met zes tienermeiden. Via een voice-over deelt ook Cyrina haar verhaal. Met A.I.-artist Noelía roepen ze Patchworkgirl in het leven: een virtueel meisje dat eerst de ‘male fantasy’ belichaamt, maar vervolgens haar mond opentrekt. Wat heeft zij de bezoekers van de Telegram-groepen te vertellen? En hoe zijn de reacties wanneer ze zich niet langer houdt aan de ongeschreven regels?  

In plaats van alleen slachtoffers te exposeren richt Patchworkgirl de schijnwerpers ook op de daders. Een even kwetsbare als krachtige performance over sexting, exposen, slutshaming, schuld, macht, wraak, empowerment en het ownen van je seksualiteit. 

Deze voorstelling bevat naaktbeelden en seksueel expliciet taalgebruik.

TM AMSTERDAM

Bij TM Amsterdam zijn de verhalen van de locatie en van de bewoners van Amsterdam het startpunt van een onderzoek en voorstelling die we maken. In Patchworkgirl onderzoeken zes jonge vrouwen hoe je je staande houdt in een wereld waar jouw privé beelden razendsnel viral kunnen gaan.

Waag Futurelab onderzoekt, ontwerpt en ontwikkelt een duurzame, rechtvaardige toekomst. In een team van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers past Waag publieke onderzoeksmethoden toe op technologie en de samenleving. Samen bevragen we opkomende technologie en onderliggende culturele aannames. We experimenteren en ontwerpen alternatieven op basis van publieke waarden. Daarmee stelt Waag zoveel mogelijk mensen in staat mee te ontwerpen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.