home

KAAS & KAPPES prijs voor Toneelmakerij-dramaturg

We zijn enorm trots: Toneelmakerij-dramaturg en schrijver, Nina van Tongeren, is een van de drie prijswinnaars van KAAS & KAPPES 2024. Nina nam zondag 25 februari in Theater Duisburg een KAAS & KAPPES prijs in ontvangst voor haar theatertekst Koekoeksnest, die ze schreef in opdracht van Theater Sonnevanck, Theater Oostpool en Theater aan de Rijn.
Het is de 26ste keer dat deze Nederlands-Duitse toneelprijs voor jeugd- en jongerentheater is uitgereikt. De KAAS & KAPPES heeft als doel toneelliteratuur voor jeugd en jongeren in het Duits-Nederlandse taalgebied te bevorderen. Dit jaar werden 96 teksten ingestuurd.
Koekoeksnest is een klassenvoorstelling voor 10 jaar en ouder over de zusjes Saffa en Nim, wiens moeder op een dag op het dak van de school gaat zitten. Volgens Saffa luistert mam daarboven naar de vogels, volgens Nim is ze knettergek. Wie van de zusjes heeft gelijk? Wat betekent het om ‘gek’ te zijn? En zijn de meisjes zelf wel zo normaal?
Jury KAAS & KAPPES: “We zijn Nina van Tongeren erg dankbaar voor haar wondermooie tekst, die absoluut een vertaling in het Duits verdient, omdat het een klassenvoorstelling is die overal gespeeld kan worden en die  hoogactuele thema’s behandeld die zeer zorgvuldig en liefdevol zijn uitgewerkt.”
Nina van Tongeren is zeer vereerd dat Koekoeksnest de KAAS & KAPPES prijs gewonnen heeft: “Ik vind het belangrijk om in mijn werk de heersende taboes rondom mental health te doorbreken, vooral voor een jong publiek, dat zich de hele tijd al zorgen maakt om of ze er wel bij horen en of ze wel ‘normaal’ zijn. Deze prijs onderstreept het belang van teksten zoals Koekoeksnest, die kinderen handvaten bieden om te praten over hun eigen kopzorgen en die van de mensen om hen heen. Daar ben ik supertrots op.”