home

Archief

1000 + 1 Nacht

De verhalen van Duizend-en-een-nacht (1000 + 1 nacht) kennen we vooral van de sprookjesachtige Disney-films zoals Aladdin, Sinbad en Ali Baba en de veertig rovers. De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000+1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen. Voor iedereen vanaf acht jaar.

Age of rage

Er zit een boos meisje in een politiecel. Ze is zestien en ze is slim. Slimmer dan haar ouders en slimmer dan de meeste mensen. Ze denkt na over de dingen en de wereld en het leven en zo. Ze neemt geen blad voor de mond, ze is bang dat haar toekomst ontploft.

Anjerkinderen

Ergens teruggetrokken in een garage maken vier jongens muziek. Tussen lege bierblikjes en platgedrukte peuken jammen ze met elkaar, wordt Call of duty gespeeld en zoeken ze continu elkaars grenzen op. Omdat drummen beter werkt dan schreeuwen. Omdat zingen fijner is dan huilen. Omdat muziek maken makkelijker gaat dan praten. Omdat ze alle vier een vader hebben die getraumatiseerd is door het vechten in een oorlog.

Anne en Zef

Het is zover. Edi van de Markajs heeft Zef Bunga doodgeschoten. Om de moord op een oom te wreken vermoordde Zefs broer Nikol twee jaar geleden Edi’s broer Afrim. Volgens de eeuwenoude wetten van de Kanun is nu de familie Markaj aan zet om recht te spreken. Sindsdien zit Zef met zijn vader thuis gevangen. Zat van het niets doen, besluit hij te vluchten en sterft. Na zijn dood ontmoet hij een lotgenoot: Anne Frank. Samen kijken ze terug op hun leven. Zef speelt zijn geschiedenis, zijn vader die geen wraak wil nemen, zijn moeder die niet anders kan dan gehoorzamen aan de Kanun. Anne vertelt uit haar onbekende dagboek, over het leven in de kampen, van de rust van eindelijk niets meer te vrezen. Hoe hadden ze kunnen bedenken dat iets waarvoor ze zo bang waren, zo zacht kan zijn. 

Annie

Daar staat ze dan, Annie, eindelijk voor de hemelpoort. Het feest is over, ze is uitgeleefd en uitgeschreven. Alleen nog de poortwachters en die zwijgzame muzikant in één zin vertellen wie ze is. Anders komt ze er niet in. Annie heeft een hekel aan alles wat moet. Maar goed, ze verzint wel iets. Dus zingt ze over de kip Zwartbessie en suja, suja Prikkeltje.

Antispektakel

De nieuwe voorstelling van TM Jong gaat over de dappere zoektocht van twaalf jonge Amsterdammers naar het ‘echte’ leven. Naar dat ene, intense moment waarop je jezelf vergeet omdat je druk aan het leven bent. Dat moment waarop je besluit heel hard te dansen zonder de pasjes te kennen; je de perfecte cappuccino met blueberry muffin verorbert, zonder die eerst op Instagram te delen; het moment waarop je hardop lacht zonder te wachten tot eerst de meerderheid lacht; of waarop je besluit altijd eerlijk te zijn tegen je beste vrienden en niet langer over jezelf na te denken in de derde persoon.