Vanja’s Recepten
Quinoakutrisotto
met veel groenten, buffelricotta en dukkah
voor 2 personen
- 1 sjalot
- 2 eetl. olijfolie (of boter)
- 200 gram witte quinoa
- 500 ml groentebouillon
- 450 gram groenten (ik had 350 gram groene asperges en 100 gram doperwten, maar een restje spinazie erbij kan ook goed)
- 10 takjes munt
- ½ bosje dille
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- ½ bio-citroen
- 250 gram buffelricotta*
voor de dukkah
- 50 gram pistache
- 50 gram amandelstiften
- 20 gram sesamzaad
- 1 eetl. korianderzaad
- 1 theel. venkelzaad
- 1 theel. sumak (hoort officieel niet in dukkah, wel lekker)
isot biber** (optioneel) of pul biber, om te garneren.
*life hack: buffelricotta is nog lastig te krijgen in Nederland. Ik haal het bij de groothandel of een Italiaanse deli. Maar als je 250 gram ricotta mixt met 125 gram feta in de keukenmachine of met de staafmixer, krijg je iets vergelijkbaars: romig en zilt, net als buffelricotta. Je houdt over, maar dat is heel lekker bij een linzensalade met venkel en sinaasappel.
**isot biber zijn rokerige smaakvolle zwarte chilipepervlokken, te verkrijgen bij Turkse en Midden-Oosterse winkels. Een andere chilivlok is ook goed.
Fitgirlsalade
met vet veel saus
voor 2-3 personen
voor de cashewsaus
- 200 gram gebrande, gezouten cashewnoten*
- 200 ml water
- 1 kleine knoflookteen, gepeld
- 2-3 kleine rode chilipepertjes (die Thaise bird eye chillies) of neem 1-2 gewone chilipepers, steelaanzet verwijderd
- 3 eetl. ketjap manis**
- 2 eetl. tamarindepasta
- 6 limoenblaadjes (diepvries)
- 3 cm verse gemberwortel, geschild
- kneep vers limoensap (niet uit zo’n flesje)
verder
- ½ bos radijsjes
- 250 gram snijbonen
- 2-3 stronkjes roodlof, witlof of ½ kropje radicchio
- ¼ komkommer
- gebakken sjalotjes van Nesia (verkrijgbaar bij Amazing Oriental), of gebakken uitjes
- cassavechips (of emping of krupuk)
- Thaise of gewone basilicum
*als je een notenallergie hebt, vervang de cashews dan voor eenzelfde hoeveelheid sesampasta. In plaats van cashewnoten kun je ook pinda’s gebruiken of pindakaas.
**gebruik tamari voor een glutenvrije variant. Voeg dan ook wat Javaanse suiker of basterdsuiker toe voor de balans.
2. Bereid de groenten voor. Varieer vooral op suggestie hierboven. Snijbonen kun je eventueel vervangen voor sperziebonen, voeg doperwtjes toe of heel kort geblancheerde spinazie of rauwe andijvie, net wat je hebt liggen. Snijd de radijsjes in plakjes. Snij de snijbonen in dunne schuine reepjes en de komkommer in plakjes. Halveer de rood- of witlof in de lengte, verwijder de harde kern en snijd weer in lange repen. Als je radicchio gebruikt, snij dan kleiner dan roodlof want radicchio is vrij bitter.
3. Blancheer de snijbonen, spoel koud en dep droog (anders wordt de salade te waterig).Eventueel kun je de snijbonen ook heel dun snijden en rauw in de salade verwerken.
4. Meng alle groenten in een kom, voeg een handje gebakken sjalotjes toe en meng met de saus.
5. Verdeel over borden en maak af met (Thaise) basilicum en verkruimelde cassavechips, emping of krupuk.
Smashed potato
met sambalmayo, zeewiereitjes en bieslook
smashed potato
Neem vastkokende, romige aardappels (bijvoorbeeld Agria of Nicola). De hoeveelheid hangt af van het serveermoment en het aantal mensen. Reken als amuse op een middelgrote aardappel per persoon. Serveer je het als bijgerecht, reken dan op 2-3 aardappels per persoon.
gezouten boter
zonnebloemolie, om te roosteren
sambalmayonaise
- 1 vers ei
- 1 eetl. gladde mosterd
- 2,5 eetl. rode of witte wijnazijn
- ¼ theel. zout
- 500 ml zonnebloemolie
- 2-3 eetl. sambal brandal (of een andere sambal naar keuze)
- rasp + kneep sap van 1 bio-limoen
- zeewiereitjes (ook wel vegan kaviaar genoemd, verkrijgbaar bij AH)
- ½ bosje bieslook
*Maak je liever niet zelf mayonaise? Meng dan de sambal + limoen (hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid mayonaise) door een goeie kant-en-klare. Mijn favoriet zijn Amora en Hellmann’s.
Banana panna cotta
met Javaanse suikersaus en oreo crumble
voor 1 grote pudding van circa 1 liter of meerdere kleine vormpjes
voor de banana panna cotta
- 750 ml kokosmelk
- 2 gram agar agar (verkrijgbaar bij de toko en Aziatische winkels. Let op dat je de witte neemt, niet met een kleurtje!)
- circa 200 gram banaan
- 85 gram kristalsuiker
- 1,5 eetl. vanillearoma
- ½ theel. zout
- rasp van 1 kleine limoen
voor de oreo-crumble
- 120 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder
- 1 theel. bakpoeder
- 115 gram koude gezouten boter, in blokjes
- 65 gram kristalsuiker
- 70 gram basterdsuiker
- 1 ei
- 1 theel. vanillearoma
- Weeg alles af voor de pudding. Schenk de kokosmelk in een pan, voeg de agar agar toe en roer goed door elkaar met een garde. Breng langzaam aan de kook (blijf roeren met de garde) tot het indikt.
- Blender ondertussen de bananen met de suiker, het vanillearoma, het zout en de rasp van de limoen fijn met de staafmixer.
- Als de kook over de kokosmelk is gegaan en deze goed is ingedikt, voeg dan het bananenmengsel toe en roer goed door.
- Vet een puddingvorm heel licht in met wat neutrale olie en schenk het banana panna cotta mengsel in de vorm of de vormpjes. Laat helemaal afkoelen en plaats daarna minstens vier uur in de koelkast.
- Maak intussen de crumble. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot net samengekomen en een beetje klonterig. Als je geen keukenmachine hebt, doe het dan met je handen.
- Stort op een met bakpapier beklede bakplaat, wrijf tussen je vingertopen tot je klontjes en kruim hebt. Bak 16 minuten in de oven. Neem eruit en laat afkoelen. Verkruimel nog wat kleiner en bewaar in een afsluitbare doos.
- Hak de Javaanse suiker fijn en doe in een pan samen met een scheutje kokosmelk en laat smelten. Voeg de rest van de kokosmelk toe als de suiker is gesmolten. Monteer de saus met de boter. Dat wil zeggen: klop op laag vuur de boter beetje bij beetje erdoor tot hij is opgenomen en gesmolten. Je kunt de saus goed voorbereiden en voor het opdienen op laag vuur een beetje verwarmen.
- Stort de banana panna cotta en maak af met de Javaanse suikersaus en de oreo crumble.