home

Maarten de Meeuw

>
Een samenwerking met Tg. Winterberg

Agenda

Maarten is een doodgewone jongen. Hij woont met zijn vader, moeder en babyzusje in een houten huisje met scheve muren en zand op de vloer. Er zijn geen deuren, maar wel één rond raampje, helemaal bovenin het huis.

Vader zit aan de keukentafel, tot zijn middel ingegraven in een berg zand. Hij komt nooit van zijn plek en drinkt tevreden zijn koffie. Uit een van de keukenkastjes komt een vreemd getjilp en gepiep. Het is zijn babyzusje. Maarten mag haar nooit zien. ‘Je ziet haar wel als ze groot is’, zeggen zijn ouders. In een vogelkooi boven het aanrecht wonen twee stokoude, klagende meeuwen. Soms vertellen ze verhalen van vroeger en beginnen hun ogen te glimmen. Maar dan gooit vader een doek over de kooi en zwijgen ze weer.

Maarten heeft de laatste tijd vreemde vlinders in zijn buik. Wat hebben die oude meeuwen toch te zeggen? En wat deed die veer laatst in zijn bed toen hij ’s morgens wakker werd..?

Maarten de Meeuw is een voorstelling over de durf om je nek uit te steken, je vleugels uit te slaan en te vliegen. Een surrealistisch sprookje met poppen en objecten voor iedereen van 5 tot 105.

 

 

Lesmateriaal en project in huis

Als voorbereiding op de voorstelling slaan uw leerlingen op hun eigen manier hun vleugels uit. Maarten geeft tips hoe je een hoogvlieger wordt. Na zijn klassikale vliegles maken alle leerlingen een eigen vlieger. Met de (gratis) lesbrief kunnen u en uw leerlingen zelf aan de slag met opdrachten.

Met de klas een dag naar de Toneelmakerij
Naast de reguliere workshop en lesbrief organiseren wij een projectdag in eigen huis. Hier nemen we uw leerlingen op in onze enorme vogelkolonie. Huismussen en vreemde vogels leven hier gemoedelijk naast elkaar. We gaan op onderzoek uit. Hoe verzamel je moed voor je eerste vlucht en wat heb je nodig om een hoogvlieger te worden? Je gaat natuurlijk de prachtige, beeldende voorstelling Maarten de meeuw bekijken, maar krijgt ook vlieglessen op ons binnenplein.

Leerlingen verstuurden luchtpost tijdens het educatieproject van Maarten de Meeuw. Lees hier enkele lieve reacties!

Makers en spelers

 • tekst en regie Daniël van Klaveren
 • poppen en objecten Marlyn Coetsier
 • spel Roel Adam, Marlyn Coetsier en Sander Plukaard
 • dramaturgie Paulien Geerlings
 • scenografie en kostuums Esmée Thomassen
 • licht Wilfred Loopstra
 • muziek Jorg Schellekens i.s.m.
  George Dhauw
 • regieassistent Noufri Bachdim
 • fotografie Sanne Peper
 • jaartal 2016