home

ACuTe

De Toneelmakerij is met de voorstelling Rabbit Hole een van de 14 partners van ACuTe, een baanbrekend Europees project waarin het gebruik van nieuwe technologie in het theater wordt onderzocht op het gebied van dramaturgie, vormgeving en publieksengagement.  

Rabbit Hole is een vervolg op de Toneelmakerij productie Snowflake uit 2019, die eveneens werd geschreven door Daniël van Klaveren. De voorstelling onderzoekt hoe de online dynamiek, in tegenstelling tot de democratische beloftes van het vroege internet, medeverantwoordelijk is voor polarisatie, sociale bubbels, complot denken, radicalisering en geweld. Een dynamiek die ontstaat achter schijnbaar onbeduidende mobiele schermpjes, waar impulsieve reacties escaleren tot steeds grotere meningsverschillen. 

Nieuwe manier van verhalen vertellen

Als een Grieks koor kan het publiek zich via de smartphone mengen in de onlinewereld van hoofdpersonage Samy, die in sociaal isolement verkeerd en zijn leven exclusief online leeft. Zo geeft de voorstelling dit alomtegenwoordige apparaat een centrale plek in het theater, in plaats van ermee te concurreren. Rabbit Hole vertaalt het beklemmende gevoel van de online wereld naar een live ervaring en verkent tegelijk een nieuwe manier van verhalen vertellen in het theater.

Samenwerkingen

Binnen het ACuTe consortium werkt de Toneelmakerij nauw samen met de Saxion Universiteit in Enschede, het Ars Electronica Centrum in Linz en de Akademie voor Theater en Digitaliteit in Dortmund. Daarnaast werken we voor het interactieve gedeelte samen met het Innovatie Lab van Theater Utrecht en is de internationale versie van Rabbit Hole een coproductie met het Schäxpir Festival in Linz. De internationale première van Rabbit Hole vond plaats op 17 Juni 2023 in de Deep Space van het Ars Electronica Centrum in Linz. De Nederlandse versie van Rabbit Hole is een coproductie met Theater Sonnevanck en gaat in maart 2024 in première. ACuTe wordt medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Logo's ACute en EU