home

Anne en Zef

>
Reprise

Agenda

Het is zover. Edi van de Markajs heeft Zef Bunga doodgeschoten. Om de moord op een oom te wreken vermoordde Zefs broer Nikol twee jaar geleden Edi’s broer Afrim. Volgens de eeuwenoude wetten van de Kanun is nu de familie Markaj aan zet om recht te spreken. Sindsdien zit Zef met zijn vader thuis gevangen. Zat van het niets doen, besluit hij te vluchten en sterft. Na zijn dood ontmoet hij een lotgenoot: Anne Frank. Samen kijken ze terug op hun leven. Zef speelt zijn geschiedenis, zijn vader die geen wraak wil nemen, zijn moeder die niet anders kan dan gehoorzamen aan de Kanun. Anne vertelt uit haar onbekende dagboek, over het leven in de kampen, van de rust van eindelijk niets meer te vrezen. Hoe hadden ze kunnen bedenken dat iets waarvoor ze zo bang waren, zo zacht kan zijn. 

Ad de Bont schreef Anne en Zef geïnspireerd op een krantenartikel over de bloedwraak in Albanië. Meer dan duizend Albanese kinderen zitten thuis ondergedoken, omdat hun familie is verwikkeld in een bloedwraakvete.

Klassenproject Den Haag en Amsterdam

U kunt zich voor deze voorstelling in Den Haag en Amsterdam inschrijven. In Den Haag volgen leerlingen een e-learning programma onderduiken. Zeven dagen lang voeren zij opdrachten uit, waarvan ze verslag doen in woord en beeld in een digitaal dagboek. Ter introductie van de opdrachten kijken leerlingen interviews en documentaires en luisteren zij naar fragmenten uit het Dagboek van Anne Frank.

Rond de voorstellingen in de Stadsschouwburg Amsterdam doen scholen mee aan een bijzonder project. Op een dag valt er een brief op de mat van de klas. De naam van de afzender is onleesbaar. Ze schrijft dat ze alleen is en zich verveelt, ze wordt buitengesloten en durft de straat niet meer op. Ze vraagt de leerlingen of zij ook wel eens zoiets meegemaakt hebben en of ze haar raad willen geven. De indrukwekkendste brieven worden door een jury geselecteerd en de schrijvers maken een voorstelling gebaseerd op deze brieven. Een voorstelling over discriminatie en buitensluiting nu. Een theaterdocent van de Toneelmakerij bezoekt de klas en geeft een theaterles ter voorbereiding op de voorstelling. Door zelf te spelen en kennis te maken met de beeldtaal en theatertaal kunnen de leerlingen straks de voorstelling beter duiden. 

Hiernaast wordt een lesbrief geleverd met suggesties om de voorstelling voor te bereiden.

10 - 14 jaar

Onder leiding van een theaterdocent maak je een korte presentatie in het kader van herdenken en vieren. Familie en vrienden mogen om 15.00 uur komen kijken. 

Tijden: 10.00 uur - 15.30 uur
Kaarten (à € 17,50): hier 

Makers en spelers

  • tekst en regie Ad de Bont
  • spel Laura de Boer, Peter van
    Heeringen, Rian Gerritsen,
    Floris Verkerk
  • dramaturgie Annemarie Wenzel
  • decorontwerp Renée Zonnevylle
  • kostuumontwerp Patricia Lim
  • componist Guus Ponsioen