home

Hassan en Moos (12+)

2VErñ>
De opkomst, ondergang en wederopstanding van de mayobroers

Agenda

Hassan en Moos zijn onafscheidelijk, meer dan vrienden, broers. Ze doen alles samen: klieren op school, voetballen op Moos’ Joodse voetbaltoernooi en Eid al-Fitr vieren bij de familie van Hassan.

Mayobroers

Ook maken ze samen TikToks. Als ‘de Mayobroers’ nemen ze vlogs op in de snackbar vlakbij school. In die vlogs maken ze harde grappen, vooral over Hassan’s Islamitische – en Moos’ Joodse achtergrond. Zij mogen die grappen best maken, vinden ze, omdat ze beste vrienden zijn. Maar als het Israël-Palestina conflict weer eens oplaait, en hun volgers eisen dat de Mayobroers kleur bekennen, komt Hassan en Moos’ vriendschap op het spel te staan. Is het tijd voor de Mayobroers om definitief offline te gaan? En kun je iemands broer wel zijn, als de geschiedenis je in verschillende kampen plaatst?

Klassenvoorstelling

Deze gewaagde klassenvoorstelling vol TikToks, broederschap en snackbar-ruzies  maakt het Israël-Palestina conflict en de impact daarvan op Nederlandse moslims en joden bespreekbaar. De voorstelling is in voorjaar 2025 te zien in de Nederlandse klaslokalen.

Young Europe IV festival

Hassan en Moos werd geschreven door Tomer Pawlicki in het kader van Young Europe, een artistiek samenwerkingsproject van European Theatre Convention waarin zeven opkomende schrijvers uit zeven Europese landen werken aan nieuwe teksten voor een jong publiek.

De voorstelling gaat vrijdag 19 april in première tijdens het Young Europe IV festival in Nova Goria, Slovenië. In 2025 gaat de voorstelling op tournee langs Nederlandse middelbare scholen.

Content notes

Deze voorstelling bevat (Islamofoob, antisemitisch) expliciet taalgebruik.

Makers en spelers

  • tekst Tomer Pawlicki
  • regie Timothy de Gilde
  • dramaturgie Nina van Tongeren
  • dramaturgie en interne begeleiding tekst Paulien Geerlings 
  • externe begeleiding tekst Mohammad Al Attar   
  • muziek Bart Rijnink
  • spel David Roos, Juan Zyad 
  • met dank aan Marius Mensink | Younggangsters 
  • publiciteitsbeeld Jan Hoek

Educatieprogramma

Bij onze voorstellingen in de klas is een inspiratiebox met lessuggesties en achtergrondinformatie en een reflectie workshop inbegrepen. De Toneelmakerij heeft ruime ervaring met moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Zo praatten wij met leerlingen onder andere over radicalisering, depressies en eetstoornissen. Mooie, belangrijke gesprekken die leerlingen dichter bij elkaar brengen.