Publiciteitsbeeld As you like it - de Toneelmakerij en Circus Treurdier - door Joost de Haas - staand.jpg
 

As You Like It

Een Shakespeareaanse romcom voor de hele familie, over de voor- en nadelen van verliefd zijn

Wanneer Rosalinde en Orlando elkaar voor het eerst zien bij een poetry slam is het liefde op het eerste gezicht. Zijn zij elkaars redding uit dit mistroostige bestaan? 
 
Rosalinde wordt samen met haar nichtje en hartsvriendin Celia het huis uit gezet. Ze vluchten het bos in. Uit angst voor struikrovers en andere griezels dost Rosalinde zich uit als jongeman. Ze gaan op zoek naar Rosalindes vader, die ergens in de Ardennen een populaire camping runt. Een idyllische plek met vegetarische cuisine en knuffelige jamsessies bij het kampvuur. Dresscode: as you like it.  

Ook Orlando slaat op de vlucht vanwege een vreselijke ruzie thuis. In het bos komen de jonge geliefden elkaar toevallig tegen. Maar Rosalinde houdt de boot af. Is Orlando wel echt verliefd op haar? Of is hij eigenlijk verliefd op zichzelf? Is iemand die gek is van verliefdheid überhaupt wel te vertrouwen?   


De Toneelmakerij en Circus Treurdier slaan de handen ineen om het stof van een klassieker af te
blazen en een zinderende voorstelling te maken voor iedereen vanaf acht jaar.
As You Like It wordt een knettergekke, bomvolle, muzikale en radicale bewerking van de beroemde liefdeskomedie van Shakespeare voor de grote zaal. Een Shakespeareaanse romcom voor de hele familie, ongeacht hoe die familie is samengesteld.

De Toneelmakerij en Internationaal Theater Amsterdam werken samen aan het bereiken van een nieuw en jong publiek voor hoogwaardig jeugdtheater in de grote zaal. Jaarlijks brengen wij een familievoorstelling die in de herfstvakantie in première gaat. In de kerstvakantie is de voorstelling vervolgens een hele week te zien als feestelijke kerstprogrammering in ITA. Dit seizoen brengen we de coproductie van de Toneelmakerij en Circus Treurdier: As You Like It.

 

Lees meer

Agenda

Geen voorstellingen gevonden


Scholen

Educatie en randprogramma

Voor deze voorstelling is een rijk pakket van educatiematerialen met diverse invalshoeken beschikbaar, zowel voor basis als voortgezet onderwijs als voor vrij publiek. Leerlingen schrijven sonnetten (PO) en anonieme liefdesbrieven (VO) in de poëtische stijl van Shakespeare. Het resultaat wordt net als in As You Like It in de bomen rond de schouwburg gehangen. 

Lesbrief VO: Liefdesbrieven   

Shall I compare thee to a summer’sday’ Shakespeare, Sonnet nr 18   

As You Like It neemt je mee op een dwaaltocht door de Ardennen op zoek naar de ware. Maar wat te doen als je de ware hebt gevonden? We laten ons op sleeptouw nemen door de grootste taalvirtuoos aller tijden en schrijven in de stijl van Shakespeare een anonieme liefdesbrief aan de persoon waar we het meest van houden. De dappersten onder ons doen de brief op de post!  

Workshop VO Versieren vroeger en nu  
Trek je beste outfit aan en ga er vol voor! Hoe zorg jij dat de vonk overslaat? Stap je direct op iemand af met een gevatte openingszin, laat je je ogen het werk doen of moet je het hebben van je honingzoete woorden?  

We spelen een aantal klassieke liefdesscènes, waaronder Romeo en Julia en gaan daarna zelf aan de slag. Werken Shakespeares versiertrucs nog of zijn ze nodig aan een update toe?  

Lesbrief POLove is merely a madness 
Dit citaat is het startpunt van een onderzoek naar de liefde. Wel handig om het er alvast over te hebben, voordat je voor de bijl gaat. We proberen de liefde te ontleden. Kan je liefde zien, vastpakken plannen of uitzetten? Hoe voelt de liefde? Heeft de liefde een kleur? Wat doet liefde met je? Kan je ook zonder liefde leven?  Is houden van pindakaas ook liefde? En heeft liefde net als pindakaas een houdbaarheidsdatum?  

Uiteindelijk gaan de leerlingen op zoek naar een klein moment waarop ze echt liefde hebben gevoeld. Vanuit één van hun zintuigen beschrijven ze dit moment in vier regels die ook nog eens moeten rijmen (abab….jawel) Daarna vormen telkens vier van deze gedichten een waar Shakespearesonnet over de liefde.      

Ouder-kind-workshop Het bezingen van de kleine dingen  
Ouders en kinderen bezingen hun liefde voor elkaar onder begeleiding van een singer-songwriter. Op zwoele gitaarklanken en onder het genot van een drankje en druipende marshmallows brengen we bij een knisperend vuur onze liefdesballades ten gehore. Een ode aan kleine geluksmomenten. 

Participatieprogramma Een mop voor de Nar     
De nar is een vaste gast in Shakespeares voorstellingen. Hij zingt, is slim en genadeloos eerlijk. Maar is hij wel grappig genoeg? We zoeken stad en land af naar moppen voor de nar. Uit de door het publiek ingestuurde filmpjes met hun favoriete mop, wordt de beste in de voorstelling verteld.   

Speel As You Like It met jouw jeugdtheaterklas (landelijk) 
Jeugdtheaterscholen door het hele land kunnen hun eigen As You Like It maken. Na de gezamenlijke kick-off in de schouwburg bij jou in de buurt, bezoek je As You Like It gevolgd door een meet-and-greet met de makers. Hier kan je ze alles vragen over hun repetitieproces, hun keuzes en hun geheime tips & tricks. De As You Like It do-it-yourself-box bevat de eigentijdse vertaling van As You Like It, soundtracks, een aantal rekwisieten, achtergrondverhalen van de makers en natuurlijk de toegangskaarten voor je eigen voorstelling. Op aanvraag kun je bij de box de kick-off workshop comedy spelen boeken. 

leeftijd PO Groep 6, 7 en 8 // VO Klas 1 t/m 3 
duur voorstelling 80 min 
max. 450 leerlingen  
extra geschikt voor cultuurvakken, maatschappijleer/levensbeschouwing, Engels en Nederlands

informatie en boekingen onderwijs   
Martien Langman en Lot Houtepen
020 522 6070
martien@toneelmakerij.nl / lot@toneelmakerij.nl

Lees meer