Theaterkrant
, Marjan Terpstra >
"Een dynamische interactieve theaterbelevenis gecreëerd voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders, waar iedereen wat van op kan steken maar waarin ook veel te lachen valt."
"We worden verwelkomd door Jeritza Toney die de avond als een vrolijke en gastvrije kotomisi dansend en zingend aan elkaar praat. Toney werd in 2003 door burgemeester Job Cohen al uitgeroepen tot Held van Amsterdam om dat wat ze vanavond ook zo sterk doet: kinderen op speelse manier met muziek en verhalen betrekken bij maatschappelijke thema’s. Ook vanavond zitten de kinderen in het publiek meteen met open mond naar haar te luisteren. De verhalen van de eenakters rijgen zich heel organisch aaneen."
Scènes
, Gertien Koster >
"Pijnlijke zaken worden niet geschuwd maar doordat er ook een flinke dosis humor in zit geeft dat lucht. De stukken zijn goed geschreven en het spel, door Denise Aznam, Jaike Belfor, Anton de Bies en Nancy Masaba is overtuigend."
"Mooi is dat Jeritza Toney zeer enthousiasmerend optreedt en de zaal daar spontaan bij betrekt. Ze creëert samen met het publiek een feestelijke stemming. Tot slot staat de hele zaal op en loopt achter haar aan te dansen in een soort Second Line om de vrijheid te vieren."
tekst Sheralynn Adriaansz, Gavin-Viano, Melissa Knollenburg, Nina van Tongeren
artistiek en educatief team Kees Blijleven, Paulien Geerlings, Michel Hormes, Enver Husicic, Paul Knieriem, Martien Langman, Anoma Ortelee, Jörgen Tjon a Fong, Jeritza Toney
met Denise Aznam, Jaike Belfor, Anton de Bies, Nancy Masaba
publiciteitsbeeld Hedy Tjin
maaltijd Soul Kitchen 2Go
met dank aan Rinia Overman
Geïnspireerd op de Keti Koti Dialoogtafel, bieden wij een Keti Koti Tafel aan, speciaal voor de jeugd.
De Toneelmakerij wordt ondersteund door het Rijk en de gemeente Amsterdam.
Urban Myth wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten.
Theater De Krakeling wordt ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst en het Fonds Podiumkunsten.
Tijdens de voorstelling zit het publiek aan lange tafels te kijken en luisteren naar de verschillende verhalen. Tussen de eenakters door eten we een traditionele Keti Koti maaltijd (Heri Heri of Moksi Alesi), die door de slaafgemaakten op de plantages werd gegeten. Deze gerechten werden gemaakt van ingrediënten die ze zelf verbouwden, soms aangevuld met restjes uit huis. In de loop van de tijd is de maaltijd een feestmaal geworden.
Tijdens het eten praten, zingen, leren en discussiëren we met elkaar én tafeldame Jeritza Toney over de verhalen die we gehoord en gezien hebben. Aan het eind van de voorstelling vieren we een feestje, vieren we de vrijheid.
Theater voor Keti Koti is een theatermanifestatie rondom de nationale herdenking die aandacht genereert voor het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden en de uitwerking ervan in het heden.
Inmiddels is 1 juli als herdenkingsdag wat bekender geworden, net als Theater voor Keti Koti. Ook dit jaar zullen in heel Nederland op en rond 30 juni en 1 juli theaters, gezelschappen en opleidingen meedoen. Zij ontwikkelen of vertonen werk met een relatie tot het koloniale- en slavernijverleden of de doorwerking daarvan.