Poppenkast  Jan Hoek.jpg
 

Poppenkast

Pas op, Jan Klaassen, kijk achter je!


De poppenkast van de familie Rozenwater trekt eeuwenlang door stad en land.  
En al die jaren spelen Jan Klaassen, Katrijn, Pierlala en de Draak de sterren van de hemel. 
Maar de tijden lijken veranderd; de poppenkast trekt te weinig publiek en brengt geen geld meer op. De poppen doen waar ze zin in hebben en laten zich niet meer besturen. Luisteren doet al helemaal niemand meer.


Meneer Rozenwater ziet geen andere uitweg en zet de poppenkast, poppen én verhalen te koop. Juffrouw Beddengoed, van de plaatselijke poppenbescherming, grijpt in.
Ze gunt de poppen hun oude dag en stuurt ze met pensioen. Maar de poppen willen helemaal niet naar een rusthuis en eisen de regie over hun eigen poppenkast op.Poppenkast is een voorstelling vol smeuïge poppenkastingrediënten: gordijntjes die steeds open- en dichtgaan, Katrijn die Jan Klaassen flink mept met pan of deegroller, gegriezel bij de Draak in het bos en Pierlala. En natuurlijk: ‘Pas op, Jan Klaassen, kijk achter je!’
Poppenkast biedt tegelijk een licht satirische blik op de actualiteit met als hamvraag: welke verhalen mag en wil je nog vertellen? En waarom kan niet gewoon alles bij het oude blijven?

Lees meer

Agenda

Geen voorstellingen gevonden


Scholen

RANDPROGRAMMA

Op aanvraag > ouder-kind workshop in het theater

We hebben een ouder-kind workshop beschikbaar waar ik jullie graag op wil wijzen. Deze kost 150 euro inclusief docent en materialen, exclusief btw en reiskosten en is aan te vragen via toke@toneelmakerij.nl

Met behulp van Jan Klaassen en Katrijn spelen we de huiselijke strijd na en lossen conflicten over bedtijd en bord leeg eten ouderwets op met de deegroller.

Werkt dit of knippen kinderen de draadjes door en hebben ze schoon genoeg van deze poppenkast? Met als inspiratiebron het gedicht Ik wil niet meer! van Annie M.G. Schmidt maken we nieuwe poppenkastscènes, met kinderen die zich niet als marionet zullen gedragen.

voor 5+ | PO groep 3 t/m 5

lengte 60 minuten

Lesmateriaal

Jan Klaassen en Katrijn zijn dringend op zoek naar inspiratie.
Ze hebben al zo lang geen nieuwe verhalen meer gespeeld dat er niemand meer naar hen wil komen kijken. Ze komen logeren in de klas om nieuwe verhalen te verzamelen bij jonge kinderen, want die hebben de meeste fantasie.
Moeten ze een driedimensionale cyberspace dino tevoorschijn toveren, spannende muziek opzetten of hebben ze zelf een 'total makeover' nodig? 'The show must go on!'
De meesters en juffen ontvangen een poppenkastpop met handleiding en krijgen op aanvraag een training poppenspel. De pop ontfutselt verhalen van de kinderen, zingt, danst en speelt met hen en wordt zomaar hun nieuwe beste vriend. Een ouderwetse oplossing voor moderne problemen.

Workshop

De ruimte verandert in een grote poppenkast en de kinderen in de poppen. Binnen de muren van de poppenkast is de fantasie grenzeloos. We komen terecht op de vreemdste plekken:
ijspaleizen, hete woestijnen, een modderig moeras en op plekken die nog niet verzonnen zijn, waar wonderlijke wezens wonen. We gaan hand in hand op avontuur en helpen elkaar om weer veilig in de klas te komen.

Lees meer