home

Sweet sixteen

8YHñD>
Over ouder worden dan je grote zus

Agenda

Dunya staat op het punt om ouder te worden dan haar zus Dido ooit is geweest. Die moest zo nodig een eind aan haar leven maken op haar zestiende.

De avond voordat ze een spreekbeurt over zelfmoord gaat geven, duikt Dunya nog één keer in de dagboeken van haar zus. Daarna gaat ze alles verbranden wat met haar te maken heeft. Want wat heb je aan de levenslessen van iemand die nooit heeft geweten hoe het is om zestien te worden? Wat heb je sowieso aan de levenslessen van iemand die eigenlijk niet wilde leven? Dunya is klaar om afscheid te nemen van het verdriet over haar zus. Ze wil door met leven. Dan staat zuslief opeens in haar kamer. Ze gaan in gesprek. Wat was er nou eigenlijk met Dido aan de hand? Weet ze wel wat ze Dunya en hun ouders heeft aangedaan? Waarom heeft ze Dunya niet om hulp gevraagd?

“Mijn zus heet Dido. Ze is dood en ik mis haar vreselijk. Ze heeft zichzelf doodgemaakt en ik zal nooit snappen waarom.”

Casper Vandeputte schreef in nauw overleg met regisseur Belle van Heerikhuizen Sweet Sixteen voor in het klaslokaal. Een dialoog tussen twee zussen, waarvan de oudste zelfmoord heeft gepleegd. Het publiek in de klas is er getuige van hoe Dunya de emotionele confrontatie aangaat met haar overleden zus, maar ook met zich zelf.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Tel: 0900-0113 of www.113.nl

Makers en spelers

  • tekst Casper Vandeputte
  • regie Belle van Heerikhuizen
  • dramaturgie Paulien Geerlings
  • kostuumontwerp David Laport
  • assistent kostuums Benjamin Stro
  • cast Diewertje Dir, Sophie Höppener
  • met dank aan Van Bijleveltstichting, Stichting de Versterking

Aanbod voor scholen

Speeddate van steunpilaren Wanneer haar zus Dido is overleden, krijgt Dunja tot haar afschuw een kaart met een huilend konijn waarop haar klas haar sterkte wenst. Maar het is ingewikkeld, want hoe ben je er voor een klasgenoot? Na de voorstelling Sweet Sixteen doen we met de klas een speeddate van steunpilaren, waarin elke leerling onderzoekt hoe hij of zij gesteund wil worden en we inventariseren welke vormen van troost er zijn. De speeddate is de opmaat naar een nagesprek; door te refereren aan Dunja of Dido kunnen de jongeren indirect iets vertellen over wat er in hen omgaat.

Gezicht achter de voorstelling

De Toneelmakerij is continu in beweging. We maken gedurfd, kwalitatief jeugdtheater voor alle leeftijdsgroepen, met liefde voor taal, interdisciplinair experiment en maatschappelijke betrokkenheid. We spelen in de midden- en kleine zalen van de theaters.