Esrah.jpg
 

TM Amsterdam: Down Underground

In de 18e eeuw kon je op het Mr. Visserplein voor een stuiver een kijkje nemen in het Lazarus-huys. Hier werden ‘de onnozelen’ tentoongesteld, destijds de naam voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Een spectaculair uitje want waren het wel mensen of waren het dieren? Of waren de moeders onoplettend geweest en had de duivel een duivelskind in de wieg gelegd?

Op deze plek, of liever, onder deze plek ligt TunFun, de grootste ondergrondse speeltuin van Amsterdam. Hier presenteert de Toneelmakerij in samenwerking met Theater LeBelle en Outsider Wear de voorstelling Down Underground.  

Down Underground onderzoekt hoe we door de tijd heen kijken naar mensen met een verstandelijke beperking: van halfgod tot duivelskind, clown, knuffelbeer of creatief genie. En ook hoe de naamgeving zich heeft ontwikkeld van ‘onnozelen’ naar ‘geestelijk gehandicapten’ naar ‘mensen met een verstandelijke beperking‘ of ‘mensen met mogelijkheden’.

Acht professionele acteurs met en zonder beperking maken Down Underground. Hoe kijken we anno 2020 naar mensen met een beperkingZien we wie ze zijn en hoe ze bijdragen aan de maatschappij? Of worden ze bekeken als kinderen die lekker moeten blijven spelen? Gaat de tentoonstelling van mensen met een beperking gewoon verder, maar nu online? En hoe kijken we nu naar hun familieleden?

Lees meer

Agenda

Geen voorstellingen gevonden