home

Sjako de meesterboef – educatie

Sjako de meesterboef is een vrolijke en muzikale kruip-door-sluip-door voorstelling voor in de klas. Gebaseerd op het leven van de Amsterdamse boef Jaco Muller uit de 18e eeuw.  Wie is of was Sjako? Een boef of een held…of is hij het allebei? De leerlingen luisteren met open mond naar de stoere verhalen over Sjako en de geschiedenis van Amsterdam. Ieder kind krijgt na de voorstelling het boek Sjako, de meesterdief cadeau om zelf te lezen of je lekker uit te laten voorlezen. Of boek een voorleesworkshop!

het Parool
"Voorstelling over Sjako laat kinderen nadenken"

Educatie 

Elke klas ontvangt een lespakket, een poster en een lesbrief, om de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling. Wanneer ben je goed of slecht, Is het eerlijk als de een alles heeft en de ander niks en moet je eigenlijk altijd alles delen. De leerlingen sluipen als boeven en paraderen als helden door de klas. Tot slot leren ze het lied over Sjako, zodat ze tijdens de voorstelling lekker mee kunnen zingen.

Na de voorstelling wordt er door de acteur een nagesprek gevoerd met de klas. Ze klimmen op de ladder van Sjako, kruipen onder het bed van Lucas en zoeken samen naar het antwoord op de vraag: was Sjako een held of een boef?

Voorleesworkshop 

Iedere school waar Sjako speelt, krijgt een voorleesworkshop voor ouders aangeboden. We wisselen voorleesrituelen en lievelingsboeken uit en gaan met het prentenboek aan de slag. Na 1,5 uur hard werken, behaalt iedereen de titel Meesterverteller.

  • Wil je gelijk boeken? Vul dan het contactformulier in, en we nemen z.s.m. contact met je op!

Samenwerking

Sjako de meesterboef is ontwikkeld door Theater De Krakeling en de Toneelmakerij; dé twee Amsterdamse plekken voor jeugd en theater. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen met theater in aanraking komen. Theater daagt uit, prikkelt je fantasie en laat je met nieuwe ogen naar de wereld om je heen kijken. Met deze klassenvoorstelling ontdekken de kinderen de geschiedenis van hun eigen stad, reizen ze samen door de tijd en komen er zo achter hoe het verleden in het heden resoneert. Verbeeldingskracht, fantasie, burgerschap en ontwikkeling van identiteit staan centraal.

Praktische informatie

  • leeftijd 4+, groep 1 t/m 4
  • duur 60 minuten inclusief nagesprek
  • plaats klaslokaal
  • speelperiode
  • kosten 1 voorstelling € 150,- 2 voorstellingen € 275,- 3 voorstellingen € 375
  • informatie en boekingen onderwijs Martien Langman en Lot Houtepen 020 522 6070 martien@toneelmakerij.nl / lot@toneelmakerij.nl