home

Sjako de meesterboef (4+)

4YHñD>
Muzikale ‘kruip-door-sluip-door' voorstelling voor in de klas.

Agenda

Sjako de meesterboef is een vrolijke en muzikale kruip-door-sluip-door voorstelling voor in de klas. Gebaseerd op het leven van de Amsterdamse boef Jaco muller uit het begin van de 18e eeuw. Hij stal van de rijken en deelde met de armen. Althans dat zijn de verhalen die na zijn dood de ronde deden en eeuwenlang zijn doorgegeven. Wij voegen aan deze verhalen weer wat nieuwe ‘feiten’ toe, laten het Amsterdam van lang geleden tot leven komen en gaan samen met Lucas op zoek. Wie is of was Sjako? Een boef of een held…of is hij het allebei? 

Als de rijke Lucas de Jong op een avond bestolen wordt weet hij het zeker, dit was niet zomaar een boef. Dit was dé boef, de schrik van Amsterdam. Zijn naam wordt gefluisterd, springt van mond tot mond: Sjako de meesterboef. Als Lucas niet zo vreselijk boos was en niet zo verschrikkelijk graag zijn zeldzame Braziliaanse boomtor terug wilde hebben was hij nooit naar hem op zoek durven gaan. Maar de woede verjaagt de bange bibbers in zijn lijf. Lucas zal niet stoppen met zoeken tot hij die meesterboef gevonden heeft. Maar wie is Sjako eigenlijk? En waarom heeft iedereen die over hem praat een glimlach op zijn mond? 

‘Kruip-door-sluip-door’ voorstelling

Sjako de meesterboef is een muzikale ‘kruip-door-sluip-door’ voorstelling voor in de klas, waarbij de verteller de leerlingen moeiteloos meeneemt langs de geschiedenis van hun eigen stad en haar verschillende bewoners. Samen komen de kinderen erachter dat het Amsterdam van toen nog niet eens zo veel verschilt van het Amsterdam van nu: een stad van en voor iedereen.

Het Parool
“Voorstelling over Sjako laat kinderen nadenken”

Meer over Sjako

Jacob Muller, alias Sjako, heeft echt bestaan. Hij leefde in de achttiende eeuw in Amsterdam en was een bekende dief. Sjako kreeg na zijn dood een Robin Hood-achtige status. Hij stal alleen van de rijken en deelde gul met zijn makkers. Hij was een meestervermommer en een meesterontsnapper. Hij leidde zijn zwarte bende in een wit roverspak en hield bij zijn arrestatie zijn kaken stevig op elkaar. Een gevelsteen op de Elandsgracht herinnert aan zijn fort, dat daar ooit stond.

Makers en spelers

  • tekst boek en voorstelling Lot Houtepen
  • Regie Lot Houtepen
  • illustraties Richard Kofi
  • muziek Lot Houtepen en Daan van West
  • dramaturgie Nina van Tongeren
  • coaching Timothy de Gilde
  • kostuums Sabine Staartjes
  • spel Mira van der Lubbe en Tommie Kinneging
  • fotografie Sanne Peper
  • mede mogelijk gemaakt door Het Amsterdamsche Fonds, Stichting Freek en Hella de Jonge, Stichting Rotarkids, Het AMVJ Fonds, Fiep Westendorp Foundation

Prentenboek en voorleesworkshop

Alle kinderen krijgen na de voorstelling het prentenboek 'Sjako de meesterdief' cadeau, om zich thuis lekker uit te laten voorlezen en zelf in te kunnen lezen. Ook blijft er een boek achter in de klas. Daarnaast krijgt iedere school die 'Sjako de meesterboef' boekt een voorleesworkshop cadeau. Een groep van maximaal vijfentwintig leerkrachten en ouders gaat aan de slag met het prentenboek en dikken het verhaal steeds een beetje meer aan. Na 1,5 uur hard werken, behaalt iedereen de titel Meesterverteller.