home

De Boevenkoning

>

Agenda

De inslechte boevenkoning en zijn inslechte vrouw regeren een land vol inslechte mensen. Dansend en zingend, vloekend en tierend jagen zij op al wat blinkt en schittert. Kinderen lopen hierbij vooral in de weg, dus die worden op hun twaalfde verjaardag verkocht. Alleen dochter Doekje is nog over.

Miezerige Doekje met haar goede karakter en het enige gouden hart van heel het koninkrijk. Laat dát nou net zijn wat de koning het allerliefste hebben wil. Maar kindermoord gaat zelfs zijn vrouw te ver. Doekje heeft haar eigen zorgen. Haar ouders hebben haar geliefde, dementerende Grootmamàn in een bos gedumpt. Tegen zoveel slechtheid kan ze niet op. En terwijl haar moeder met hulp van de geniepige inspecteur Galbak de arrestatie van haar vader voorbereidt, dient zij het verzoek in om van hun te scheiden. De rechtszaak van de eeuw brengt alles samen, met Grootmamàn als kroongetuige. De koning en zijn vrouw krijgen de doodstraf. De corrupte rechter wordt de nieuwe koning. En Doekje? Die koopt haar broers en zussen vrij. En redt zo twaalf keer de wereld. Want wie één mens redt, redt de hele wereld.

première 19 november 2011

NCR Handelsblad

"In een gouden paleis, op een bewegend dansplateautje wordt de een na de andere ‘showy’ scène weggespeeld. Songs als What a wonderful world en You’ll never walk alone  krijgen een wrange betekenis in de gewetenloze wereld van opgeklopt vermaak en hebberigheid. De vette swing van de voorstelling heeft een knap geconstrueerd maatschappijkritisch randje."

Joukje Akveld - Het Parool

"In De Bonts veelkleurige enscenering is de scherpe, geestige tekst tegelijk zwarte komedie en muzikale klucht. De seksfeestjes van Berlusconi, de graaiende banken, de manipulatieve politiek - het schiet allemaal door je hoofd tijdens deze burleske familievoorstelling."

Makers en spelers

  • tekst en regie Ad de Bont
  • spel Tirza de Boer, Rian Gerritsen, Tjebbo Gerritsma, Peter van Heeringen, Max Himmelreich, Daniël van Klaveren, Annemarie Maas, Rosa Mee
  • dramatugie Paulien Geerlings
  • decorontwerp Andreas Freichels, Katrin Plötzky
  • kostuumontwerp Patricia Lim
  • arrangementen Onno Krijn
  • geluidsontwerp Sylvester Boers
  • lichtontwerp Henk van der Geest