home

De Krijtkring

>
Familievoorstelling met de adem van een popconcert

Agenda

Spanning, humor en ontroering wisselen elkaar in razend tempo af in Bertolt Brecht’s meesterwerk De Kaukasische Krijtkring. Een meeslepende muzikale rollercoaster over een levensgroot dilemma. Met vijftien nieuwe nummers van Frédérique Spigt.

Revolutie! De gouverneursvrouw gaat er als een haas vandoor. Ze vergeet alleen één ding: haar kind. Het kleine meisje blijft bang en alleen achter. Zou jij voor haar zorgen als je haar vond? Ook als je weet dat de soldaten opdracht hebben haar te doden? Of loop je liever snel voorbij? Want dat wil het keukenmeisje Groesje doen. Tot ze, diep van binnen, een stem hoort: “Hoe kan ik ooit nog van iemand houden, als ik nu dit kind niet help?”

Samen met negen spelers en musici blaast Liesbeth Coltof deze klassieke toneeltekst nieuw leven in. Warmbloedig muziektheater over zorg en verwaarlozing, over recht en onrecht, over delen en pakken wat je pakken kan. Met in het middelpunt een onschuldig kind en een keukenmeisje dat langzaam een moeder wordt.

Eind 2018 neemt Liesbeth Coltof – na 28 jaar – afscheid van de Toneelmakerij met deze spectaculaire muziektheatervoorstelling in de grote zaal. Met De Krijtkring voegt ze een bewerking van een klassieker voor jeugd toe aan haar indrukwekkende oeuvre. De Krijtkring gaat in de Stadsschouwburg van Haarlem in première en reist t/m 2 dec door het land.

Krijtkring beweging

Doe mee met de Krijtkringbeweging!

Trouw - Anita Twaalfhoven

“Liesbeth Coltof kiest in 'De Krijtkring' onvoorwaardelijk voor de positie van het kind.”

"vijftien gloedvol gezongen popnummers door Frédérique Spigt.”

“Afwisselend bloedserieus, tragikomisch en ronduit hilarisch.”

Scènes - Jos Schuring

“Machtig slotakkoord van Coltof”

“Meesterlijke Roel Adam”

NRC Handelsblad - Elisabeth Oosterling

“In regie van Liesbeth Coltof wordt De krijtkring (...) spannend muziektheater dat jong én oud naar het puntje van de stoel dwingt.”

“De muziek kleurt de voorstelling en flakkert af en toe onverwacht fel op, als hoop aan de horizon.”

“Van Mulier speelt haar rol afwisselend kwetsbaar en krachtig.”

“Ademloos blijf je het slingerende pad volgen, dat De krijtkring voor je uitstippelt.”

Theaterkrant - Brechtje Zwaneveld

“Liesbeth Coltof op haar ‘Liesbeth Coltofst’”

“Met De krijtkring neemt Liesbeth Coltof waardig, feestelijk én in haar eigen stijl afscheid van ruim dertig jaar artistiek leiderschap in het jeugdtheater. De voorstelling is een vertrouwd staaltje ‘Liesbeth Coltof’: muzikaal, rauw, talig, groots, complex en met een oprechte uitspraak over het goede in de mens.”

“Rop Verheijen steelt de show in de vele vrouwspersonen die hij vet, typematig en met een geweldig gevoel voor humor speelt.”

Blik op Theater - Thyra de Groot

“een prachtige voorstelling, die zeker voor volwassenen nog net zo leuk is”

Musical nieuws - Elise Kant

“Een overrompelend stuk dat je langs emoties slingert, dat grenzen opzoekt en verwart, vertedert en doet schaterlachen, weg doet dromen maar ook en misschien wel juist de realiteit niet schuwt en zich beweegt langs de rafelranden van wat wij van de wereld maken.”

“betoverende Carmen van Mulier, die een prachtige moeder neerzette die ieder kind wil hebben en houden.”

makers & spelers

  • tekst Bertolt Brecht
  • regie Liesbeth Coltof
  • spel Roel Adam, Peter van Heeringen, Carmen van Mulier, Milan Sekeris, Rop Verheijen, Victor IJdens 
  • muziek Frédérique Spigt, Janos Koolen en Joost van Es 
  • vormgeving Guus van Geffen
  • kostuums Carly Everaert
  • dramaturgie Paulien Geerlings
  • met steun van VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting DOEN, Stichting de Versterking, Stichting Madurodam Kinderfonds, Stichting Het Amsterdamsche Fonds, Gravin van Bylandt Stichting