home

Enkeltje Amsterdam

>
Theatrale doe-het-zelf-metropool

Agenda

In Amsterdam wonen veel mensen, van veel verschillende soorten en maten. Wat is er nodig om een leefbare stad te zijn en hoe en doe je dat: samenleven met veel verschillende mensen? Hoe ziet een stad eruit als de bewoners het zelf kunnen bepalen? En hoe als kinderen het eens voor het zeggen hebben? 
De Toneelmakerij gaat met jou op avontuur in een grote tent op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, die geopend is van 14 mei tot en met 19 juni 2016. Enkeltje Amsterdam is een uniek theaterfeest voor de hele familie. 

In een grote tent op de NDSM-werf bouwen volwassenen en kinderen samen een stad van karton en geven hiermee vorm aan de toekomst. Op het Stadsplein van de tent speelt een vrolijke voorstelling, een nieuwe tekst van Ad de Bont genaamd Verzetsgroep Noord (7+), in een regie van Paul Knieriem. In het Stadspark luister je naar spannende hoorspelen, in het Café kun je wat drinken en we verrassen je overal met onverwachte optredens en performances.

In het weekend en op tweede Pinksterdag is Enkeltje Amsterdam open, ’s ochtends van 10:30 – 13:30 uur en ’s middags van 14:00 – 17:00 uur.

Enkeltje Amsterdam wordt gemaakt door de Toneelmakerij i.s.m de afdelingen Acting, Theatre Design, Writing for performance, Interactive Performance design, Docent Drama en het Conservatorium van de HKU. Enkeltje Amsterdam is programmering van ons huistheater de Krakeling onder de noemer ‘Krakeling op locatie’.

Locatieproject

Voor het locatieproject Enkeltje Amsterdam zijn er twee opties voor scholen:

  1. De leerlingen komen in de ochtend bouwen, eten hun boterham in de zelfgemaakte stad en bezoeken aansluitend de voorstelling. Dit kan ook in omgekeerde volgorde, waar de leerlingen eerst naar de voorstelling gaan en daarna in de middag een educatief programma volgen.
  2. De leerlingen bezoeken de voorstelling. Voorafgaand ontvangen zij op school een bouw-een-stukje-stadproject. Zelfstandig ontwerpen en maken ze een onderdeel van de nieuwe stad. Voor de voorstelling krijgt dit een plek in het decor.

LET OP: Er is beperkt ruimte om met klassen op locatie te bouwen. Boek daarom op tijd als u zowel wil bouwen als de voorstelling wil zien (mogelijkheid 1).

Makers en spelers

  • artistieke coördinatie Liesbeth Coltof
  • regie Paul Knieriem
  • tekst Ad de Bont
  • vormgeving Guus van Geffen, studenten HKU
  • kostuumontwerp Carly Everaert, studenten HKU
  • geluidontwerp Jorg Schellekens, studenten HKU
  • volledige lijst van makers en spelers Klik hier
  • Jaartal 2016