home

European Writers Lab

>
De Toneelmakerij & Theater De Krakeling & Theater Bellevue 2015

Agenda

Onderdeel van het Theatre Café Festival is het European Writers Lab. Deze proeftuin voor jonge schrijvers uit Duitsland, Engels, Nederland en Noorwegen is een initiatief van de Toneelmakerij, naar het idee van artistiek leider Liesbeth Coltof en dramaturg Paulien Geerlings.

Vijf schrijvers uit vier Europese landen schrijven in achttien maanden tijd een nieuwe theatertekst voor een jong publiek. Ze werken onder begeleiding van ervaren auteurs en elkaar. In deze periode komen ze diverse keren samen om te lezen en discussiëren, de voortgang te bespreken en zich te laten inspireren. Ook bezoeken ze de Theatre Cafés in York, Oslo en Berlijn. De uiteenlopende culturele achtergronden van de deelnemers leiden tot frisse observaties en verhitte discussies over de do’s-and-don’ts van het schrijven voor kinderen en jongeren. Het resultaat wordt gepresenteerd tijdens het Theatre Café Festival in Amsterdam.

Speciaal ter gelegenheid van het Theatre Café Festival heeft de Toneelmakerij een boekje gemaakt om jonge Nederlandse toneelschrijvers onder de aandacht te brengen bij haar Europese gasten. In Words to live in – a new generation of Dutch playwrights for young people (and the adults in their lives) presenteren elf schrijvers zichzelf met een korte biografie, een synopsis van één van hun stukken en een overzicht van hun werk. Ook de vier teksten die in het kader van het Young Writers Lab geschreven zijn, zijn in de online publicatie te vinden.

Funding:

 

De schrijvers

  • Jorieke Abbing (Nederland) Clover
  • Michel Decar en Jakob Nolte (Duitsland) Hellfire Afternoons
  • Kristofer Grønskag (Noorwegen) Satellites in the Night Sky
  • Glenn Waldron (Engeland) Natives