home

Hamlet (12+)

2YHñD>
To have or not to have, that is the question.

Agenda

De Toneelmakerij presenteert in samenwerking met Theater De Krakeling en Meervaart Shakespeares klassieker Hamlet naar het zogenaamde Nieuw-West XL anno 2023, een klein Dubai aan de Sloterplas, waar de opwinding van het grote geld tastbaar is, status wordt afgemeten aan het aantal volgers op Instagram, waar de bouwputten steeds dieper worden en de penthouses steeds hoger.

Schrijver Abdelkader Benali maakt een genadeloze bewerking van Hamlet, over een wereld waar vriendschappen onder druk komen te staan, het sociale vangnet is opgerold en iedereen in een vrije val verkeert. Niets lijkt meer vanzelfsprekend. Oude waarden zijn ingeruild voor het snelle succes. Bezit prevaleert boven identiteit. Nep boven echt. Of anders gezegd: Fake it till you make it. Wie hier niet aan mee kan doen, verdwijnt uit het straatbeeld.

Het Parool
"Abdelkader Benali verweefde Shakespeares klassieker met de moderne wereld van influencers, klimaatcritici en fout geld”

In deze wereld op drift keert rich kid Hamlet terug naar huis, als zijn vader onder verdachte omstandigheden verdwenen is. Dood? Vermoord? Ondergedoken? Geholpen door zijn vrienden komt Hamlet achter de verblijfplaats van zijn vader. En zweert wraak. Zit er in hem een killer? Of niet? Hoe blijft Hamlet trouw aan zichzelf? En welke prijs betaalt hij hiervoor? Een rauwe, spannende voorstelling geïnspireerd op de actualiteit van de snel transformerende stad en haar opgroeiende inwoners.

Makers en spelers

  • tekst Abdelkader Benali, William Shakespeare
  • regie Paul Knieriem
  • dramaturgie en bewerking Paulien Geerlings
  • kostuums Jorine van Beek
  • video Soumeya Bazi, Catharina Scholten, Han Ruiz Buhrs
  • decorontwerp Han Ruiz Buhrs
  • lichtontwerp Gé Wegman
  • spel Sabri Saddik, Sabri Saad El-Hamus, Evrim Akyigit, Rogier in 't Hout, Chiem Vreeken, Raf Stekelenburg, Ibrahim Ben Hadi, Julia Olsthoorn
  • publiciteitsbeeld Rachel Schraven
  • met dank aan Hans Kemna, Carel Alphenaar, Groen Casting, VSBfonds, Fonds 21, Amsterdam Nieuw-West, P. W. Janssen’s Friesche Stichting, Stichting Zabawas, Marius Mensink en Markoesa Hamer

Aanbod voor scholen

DE KONING VAN NIEUW-WEST Een machtsspel Leerlingen spelen het spel 'Wie is de koning van Nieuw-West?' In voorbereiding op de voorstelling onderzoeken ze hun ideeën over een ideale samenleving en verdiepen zich in leiderschap. Vier leerlingen, in de rol van leiders, bijgestaan door hun adviseur, geven aan de hand van spelopdrachten hun leiderschap vorm. Het volk, de andere leerlingen, ondervraagt, jaagt de discussie aan en kiest voor de leider die het meest te bieden heeft. Leerlingen spelen het volk aan de hand van rolkaarten. De rolkaarten zijn gebaseerd op de demografische gegevens van Nieuw-West, zodat leerlingen zich in de bewoners van Nieuw-West verplaatsen. Hiernaast denken ze na over hun eigen dromen, over wat er voor hen nodig is voor een zinvol leven. Het dilemma van Hamlet, handelen of toekijken, komt zo dichterbij. De Koning van Nieuw-West is zowel als lespakket als workshop af te nemen. Bij de workshopversie wordt het spel door een theaterdocent geleid.