home

Het begin van alles

>

Agenda

Hoe moeilijk kan het zijn om de wereld te scheppen? Eerst alles wegdenken wat er nu is. Geen aarde, geen zee, geen papa’s, geen mama’s, geen ‘jij’ en geen ‘ik’. Alleen één grote Rommel.

Ron en Sjon zijn verhuizers. Ze sjouwen, kletsen, eten hun boterhammen en schelden op de baas. Als ze op een dag met hun kisten midden op een toneel staan voor een zaal vol kinderen, blijkt er nergens iemand die de pakbon kan tekenen. En dan duikt er ook nog eens een meisje zonder naam op, met wel honderd vragen. Tijd om de handen uit de mouwen te steken.

 

Met de troep uit de kisten bouwen Ron en Sjon de hemel en bedenken het licht van de zon en de maan. Ze fantaseren er planten en kokosnoten bij. Ze vechten tegen monsters en oude goden die de baas willen zijn. Hun vingers toveren dieren die ze namen geven: Giraf, Rups, Sjonita. En als ze uitgespeeld zijn en alles af is, is het opnieuw een grote Rommel. Maar wel eentje die er wezen mag.

Na De hongerende weg (2007), De Storm (2011) en Pinokkio (2012) opnieuw een samenwerking van Liesbeth Coltof, Rieks Swarte en Carly Everaert. Het is een voorstelling voor beginners; voor nieuwsgierige kleine en grote mensen vanaf vijf jaar die niet bang zijn om vragen te stellen. Met maskers, poppen, maquettes en scheppingsverhalen uit alle windstreken scheppen drie acteurs met een zaal vol kinderen een nieuwe wereld op het toneel.

première 28 februari 2015

Anita Twaalfhoven - Trouw 2-3-2015

"De voorstelling prikkelt de kleuters in het publiek om zelf door te denken over het begin van alles. (...) De voorstelling over scheppingsverhalen zit zowel simpel als razend slim in elkaar. (...) De scheppingsverhalen uit alle windstreken hebben geen link met een van de heersende religies. Dat is toe te juichen, want zo raakt het jonge publiek niet verstrikt in een geloofsstrijd en is er ruimte voor ieders gedachten."

Simon van Berg - Het Parool 2-3-2015

"Vrolijke potpourri aan scheppingsverhalen. [...] Prachtig speelse decorknutsels van Swarte."

Annette Embrachts - Volkskrant 3-3-2015

"Speels en vindingrijk. [...] Je kunt er eeuwig over blijven filosoferen: wat is het begin van alles? Hoe is de wereld ontstaan, hoe komen de mensen hier, de bossen, giraffen, muizen, manen en sterren? Wie was er eerst? Of wat? De oerknal? Adam en Eva? Coyote de wijze (bij de Indianen) of P'an Koe (bij de Chinezen)? Het begin van alles is net zo onmetelijk als het universum aan scheppingsverhalen. De Toneelmakerij probeert jonge kinderen hierover aan het denken te zetten."

Kester Freriks - Theaterkrant 4-3-2015

"De voorstelling prikkelt de verbeelding van het publiek met vragen die een kind al vanaf de vroegste leeftijd begint te stellen. [...] Is de Big Bang, de oerknal dus, het begin van alles, of zijn verhuizers dat? Zorgen verhuizers voor een nieuwe wereld, en zijn zij op die manier scheppers? Het zijn intrigerende vragen die regisseur Liesbeth Coltof van De Toneelmakerij durft te stellen"

Brechtje Zwaneveld - NRC Handelsblad 6-3-2015

"De kleuteroogjes in de zaal glimmen. Een schaduwspel, dieren van dekbedden en tape, metershoge poppen van karton: het raakt allemaal precies de chaotische, wonderbaarlijke en raadselachtige sfeer waarmee het begin van alles altijd omgeven zal blijven."

Makers en spelers

 • concept Liesbeth Coltof & Rieks Swarte
 • tekst Tjeerd Bisschoff
 • regie Liesbeth Coltof
 • spel Roel Adam, Tjebbo Gerritsma en Laurien Riha
 • vormgeving Rieks Swarte
 • kostuumontwerp Carly Everaert
 • assistent kostuums en decor Sarah Nixon
 • muziek Joost Belinfante
 • lichtontwerp Guus van Geffen
 • dramaturgie Paulien Geerlings
 • productie Eva van Kerkhof
 • techniek Jos Koedood, Sophie de Hoop
 • regieassistentie Celine Hoekx
 • jaartal 2015