Makers en spelers
- tekst en regie Daniël van Klaveren
- dramaturgie Paulien Geerlings
- spel Jamal: Majd Mardo / Yorke Mulder-Bhangoo, Matthieu: Tjebbo Gerritsma / Peter van Heeringen
- decor en kostuum Esmée Thomassen
- jaartal 2014
Minister Jet Bussemaker zei in een interview in Trouw, dat het onderwijs radicalisering zou moeten aanpakken. Deze uitspraak zorgde in diverse media voor ophef en discussie, want zo makkelijk blijkt het niet te zijn om hierover het gesprek aan te gaan. De Toneelmakerij gaat met Jamal deze uitdaging aan.
Jamal is boos. Niet op iemand in het bijzonder, maar op iedereen. Op zijn ouders die geen Nederlands spreken. Op zijn school waar hij altijd ‘die buitenlander’ blijft. Op het Westen en de hele wereldpolitiek. Hij slaat om zich heen, niet met vuisten maar met woorden. Want Jamal schrijft gedichten. Woedende en dreigende gedichten. Ze duiken overal op, maar niemand weet dat ze van hem zijn. Het is zijn geheim. Eén van zijn geheimen. In de voorstelling Jamal voert een radicaliserende jongen op het scherp van de snede gesprekken met zijn docent. Aanvankelijk hebben de twee niks met elkaar gemeen, maar langzaamaan groeit hun verstandhouding en leren ze elkaar steeds beter kennen en begrijpen…
Na de voorstelling spelen leerlingen, samen met de acteurs en een theaterdocent, een spel waarin ze onderzoeken hoe extreem hun klas is. Tijdens het spel passeren er een aantal levendige scenario’s, waarin elke leerling wordt gedwongen na te denken over zijn eigen woede en rechtvaardigheidsgevoel. Botsende normen, waarden en belevingswerelden worden in een spannend nagesprek op tafel gelegd.
"Regisseur Daniël van Klaveren schreef een rake tekst op basis van het boek Lachen met de duivel van Yehya Kaddouri en de film Good Will Hunting van Gus van Sant. (...) Als aan het slot een tas met lading verschijnt, hapt iedereen even naar adem. En niet vanwege de spuitbussen.”