home

Kees de Jongen

>

Agenda

Wie komt daar voorbij? Het is Kees Bakels, stevig stappend in de zwembadpas. Kees houdt van struinen door de straten en postzegels verzamelen. En hij is stiekem verliefd op Rosa Overbeek, het fijnste meisje van de klas. Een heel gewone jongen dus. Maar diep van binnen voelt hij dat hij bijzonder is, keurig en verheven. Helpt hij in vloeiend Frans verdwaalde toeristen op de Dam, redt hij heldhaftig de dochter van de deftige mevrouw Bogaerts. Ook al is er thuis weinig geld, snauwt Moe van de zorgen en moeten ze een kamer verhuren. Ook al is vader best vaak ziek en gebeurt het onvoorstelbare. Hij sterft. 

Ook al moet Moe de zaak verkopen, verhuizen ze naar de rand van de stad en moet Kees besluiten tot wat hij ooit het allerergste vond: van school af zonder loffelijk ontslag, om te werken voor twee guldens in de week. Hij weet zeker – en als je hem leert kennen, zul je het begrijpen – dat er een prachtige toekomst op hem wacht. Naar het boek Kees de jongen van Theo Thijssen.

première 18 december 2009

Joukje Akveld - Het Parool

“De jonge acteurs Chiem Vreeken (22) en Steyn de Leeuwe (28) geven prachtig invulling aan hun afsplitsingen van Thijssens personage. Met hun vrijwel identieke kostuums en simultane bewegingen roepen ze een ontroerend broertjesgevoel op. Ze worden bijgestaan door een ensemble van zeven acteurs die met hoedjes en plaksnorren een lange trits personages neerzetten. Hun vaak wat groteske spel contrasteert met de levensechte Kezen, maar zorgt ook voor komische situaties.”

Anita Twaalfhoven - Trouw

“Rust, onthaasting en aandacht voor details zetten de toon in deze theatervoorstelling met melancholieke liedjes van Theo Nijland en Maarten van Roozendaal. Traag maar gestaag ontroert Kees de Jongen."

Makers en spelers

  • bewerking Gerben Hellinga
  • regie Liesbeth Coltof
  • spel Roel Adam, Tamar van den Dop, Tjebbo Gerritsma, Laura Johannes, Debbie Korper, Steyn de Leeuwe, Maureen Tauwnaar, Rop Verheijen, Chiem Vreeken
  • dramatugie Annemarie Wenzel
  • muziek Theo Nijland, Maarten van Roozendaal
  • decorontwerp Edwin Kolpa
  • kostuumontwerp Carly Everaert
  • lichtontwerp Guus van Geffen