home

Keti Koti 2023

>
Vier nieuwe theaterteksten over het koloniale verleden van Nederland

Agenda

De Toneelmakerij, Theater De Krakeling en Urban Myth organiseren van 28 juni t/m 1 juli opnieuw een feestelijke en theatrale Keti Koti-viering voor de hele familie met verhalen en een traditionele maaltijd. 

Aanstormende talenten Anton de Bies, Sharona Maguette DiopIdi Lemmers en Maggie Schmeitz schrijven vier nieuwe theaterteksten die laten zien dat het koloniale- en slavernijverleden nog steeds merkbaar is in het heden. Gastvrouw Jeritza Toney neemt jong en oud mee in een bijzondere theatermiddag/avond met lekker eten, goede gesprekken, mooie muziek en wie weet eindigen we samen op de dansvloer.


IN KLEUR geeft ruimte aan thema’s die tot nu toe weinig aandacht kregen binnen het Nederlandse jeugdtheaterrepertoire. Deze verhalen vullen ons collectief geheugen aan, zodat deze omvangrijke geschiedenis voortleeft bij kinderen en jongeren van nu.

Dit programma maakt onderdeel uit van het initiatief Theater voor Keti Koti, waarbinnen podia en gezelschappen op 30 juni en 1 juli programma’s presenteren die verhalen vertellen over het koloniale- en slavernijverleden van ons land.

 

 

Scenes, Jos Schuring

"De teksten van Anton de Bies, Sharona Maguette Diop, Idi Lemmers en Maggie Schmeitz worden enthousiast vertolkt door een uiterst energieke spelersgroep bestaande uit Floyd Koster, Anton de Bies, Yamill Jones, Quiah Shilue en Sharlee Daantje. Hartverwarmend en voorbeeldig. Het hele team verdient een compliment voor deze prettig laagdrempelige viering die ondanks de tragische aanleiding een mooi en feestelijk karakter heeft. Chapeau!"

Parool, Loriane van Gelder

"Hoe herdenk je Keti Koti nou het beste? Met een interactieve theatervoorstelling kom je een heel eind. Twee scholen uit Amsterdam zaten tegenover elkaar en spraken over vooroordelen, aten moksi alesi en leerden over het slavernijverleden"

Theaterkrant - Marjan Terpstra

"Een dynamische interactieve theaterbelevenis gecreëerd voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders, waar iedereen wat van op kan steken maar waarin ook veel te lachen valt."

"We worden verwelkomd door Jeritza Toney die de avond als een vrolijke en gastvrije kotomisi dansend en zingend aan elkaar praat. Toney werd in 2003 door burgemeester Job Cohen al uitgeroepen tot Held van Amsterdam om dat wat ze vanavond ook zo sterk doet: kinderen op speelse manier met muziek en verhalen betrekken bij maatschappelijke thema’s. Ook vanavond zitten de kinderen in het publiek meteen met open mond naar haar te luisteren. De verhalen van de eenakters rijgen zich heel organisch aaneen."

Scènes - Gertien Koster

"Pijnlijke zaken worden niet geschuwd maar doordat er ook een flinke dosis humor in zit geeft dat lucht. De stukken zijn goed geschreven en het spel, door Denise Aznam, Jaike Belfor, Anton de Bies en Nancy Masaba is overtuigend."

"Mooi is dat Jeritza Toney zeer enthousiasmerend optreedt en de zaal daar spontaan bij betrekt. Ze creëert samen met het publiek een feestelijke stemming. Tot slot staat de hele zaal op en loopt achter haar aan te dansen in een soort Second Line om de vrijheid te vieren."