home

Koud vuur!

>

Agenda

Wist je dat fluiten op het toneel levensgevaarlijk is? En dat je nooit mag spugen op het podium? Wist je dat een acteur die struikelt tijdens de voorstelling altijd succes heeft maar dat je hem nooit succes mag wensen? Wist je dat een toneelkus altijd zonder tong is? En dat je nooit blauw mag dragen op het toneel, tenzij je het combineert met zilver? Wist je dat het soms fijn is om te huilen bij een zielig verhaal? En dat er in het theater altijd één lichtje moet blijven branden? Ook ’s nachts!

Jacob wil álles weten over theater. Hij gaat in de leer bij Gradus, de oude toneelmeester. Gradus heeft honderden toneelstukken gezien. Van elk decorstuk kent hij het verhaal, van elk kostuum de liefdesgeschiedenis. Hij doet de special effects. Zo maakt hij met een ijzeren trommel vol gedroogde erwten het geluid van regen, donder en bliksem. Hij wijdt Jacob in, in de geheimen van het theater en het leven achter de schermen. En terwijl Jacob zich de kneepjes van het vak eigen maakt, voltrekt zich in dit theater een tragedie tussen prinses Laila en haar geliefde Demian.

Koud Vuur is een familievoorstelling over de magie van het theater, waar niets is wat het lijkt. 

première 15 februari 2014

Backstage

Backstage is een ander woord voor ‘achter de schermen’. In toneel is dat wat er achter de schermen gebeurt net zo belangrijk als wat er op het podium gebeurt. De verhalen die er op het toneel vertelt worden komen nog meer tot leven door wat er achter de schermen allemaal geregeld is: de kostuums die de acteurs aan hebben, de geluiden van de voorstelling, het licht op het toneel en de voorwerpen die de acteurs gebruiken om hun rol zo echt mogelijk te laten lijken. Meestal krijgen de acteurs en actrices voor de schermen het applaus, maar in de voorstelling Koud Vuur zijn de mensen achter de schermen de helden van het verhaal. 

Zowel in de lesbrief als in de workshop ga ook jij ‘achter de schermen’ aan het werk met jouw lievelingsvoorwerp in de hoofdrol. Net als in het echte leven maakt jouw voorwerp van alles mee: hij of zij wordt geboren, krijgt ruzie of wordt verliefd en uiteindelijk zal hij of zij sterven. Een mooie theatrale dood.

Makers en spelers

  • tekst Peer Wittenbols
  • regie Paul Knieriem
  • spel Roel Adam, Jan-Paul Buijs, Andre Dongelmans
  • dramaturgie Paulien Geerlings
  • decorontwerp Katrin Bombe
  • kostuumontwerp Jorine van Beek
  • lichtontwerp Guus van Geffen
  • geluidsontwerp Jorg Schellekens