home

Mehmet de veroveraar

>

Agenda

Met theatermarathon Mehmet De Veroveraar neemt de Toneelmakerij afscheid van artistiek leider Ad de Bont. De voorstelling in drie delen van elk ongeveer een uur is alleen te zien op locatie in Projekt 072 in Alkmaar. Drie maanden lang vestigt de Toneelmakerij zich hier. In samenwerking met Theater De Vest wordt de 2000 m2 grote loods omgebouwd tot een gastvrij theater. Het publiek wordt met alle egards ontvangen, inclusief Turkse hapjes en een heerlijk diner.

DEEL 1 – ONDER DE JUDASBOMEN (1432 – 1437)
30 maart 1432 wordt Mehmet geboren in Edirne. Hij is de derde zoon van sultan Murat II, heerser over het Ottomaanse Rijk. Maar Murat wil niet nog een jongen. Hij is bang voor de strijd die tussen zijn zoons zal losbarsten, als hij sterft. Dus weigert hij de kleine Mehmet en zijn moeder te zien. Dat doet verdriet, want wie kan er leven zonder liefde? Gelukkig heeft Mehmet zijn voedster Daye Hatun, even streng als liefdevol en altijd daar waar nodig. Dan gebeurt er een ramp, zijn oudste broer sterft. Ontroostbaar spreken Mehmet en zijn broer Ali af dat ze later samen sultan zullen worden. Tegelijk met Mehmet wordt in Rome Christiano geboren. Hij is de zoon van een belangrijk kardinaal, steun en toeverlaat van de paus. Dit keer is het de katholieke kerk die het bestaan van het kind probeert te ontkennen. Een priester dient zijn leven aan God te wijden, niet aan een vrouw en kind.

DEEL 2 – VERTROUW OP ALLAH MAAR BIND JE KAMEEL VAST (1437-1446)
De oorlogen die Murat II voert zijn succesvol en het Ottomaanse Rijk groeit. Alleen Constantinopel, hoofdstad van het Byzantijnse Rijk en de orthodoxe christenen, is nog onafhankelijk. Uit angst bundelt Constantinopel zijn krachten met Rome, hoofdstad van de christenen uit het westen. Dan wordt Murats lievelingszoon Ali vermoord. Het breekt de oude sultan en hij besluit zijn troon over te dragen aan zijn laatste zoon. Bij de plechtigheid ziet Mehmet zijn vader voor het eerst, hij is 11 jaar oud. Eenmaal sultan zet hij zijn zinnen op de verovering van Constantinopel, iets wat zijn vader nooit is gelukt. In Rome is Christiano’s moeder gestorven. Met zijn vader reist hij af naar Constantinopel voor een ontmoeting met de keizer. Daar horen ze dat de paus op sterven ligt. De kardinaal moet terug naar Rome waar hij wordt gekozen tot de nieuwe paus. Christiano reist naar Edirne om namens zijn vader de jonge sultan te begroeten. De kennismaking met “de vijand”, een jongen net zo oud als hijzelf, maakt een onuitwisbare indruk op Mehmet.

DEEL 3 – DE BRUG DER ZUCHTEN (1446-1453)
Als sultan gedraagt Mehmet zich eigenwijs en arrogant, hij maakt veel vijanden. Al na twee jaar zet zijn vader hem af, een diepe vernedering. Mehmet vindt troost in de zachte handen van het meisje Gulbahar. Ondertussen is Christiano regelmatig te gast aan het hof van de sultan. Ze worden vrienden en spreken over politiek, kunst, wetenschap en wat het geloof voor hen betekent. Dan sterft Murat II. Mehmet is 19 jaar en wordt opnieuw sultan. De weg is vrij om zijn grootste droom waar te maken: de verovering van Constantinopel.

première 9 juni 2011

Annette Embrechts - Volkskrant
"Een geslaagd waagstuk, dankzij het aandachtige spel van het ensemble en de magistrale enscenering."

Sara van der Kooi - Theaterkrant
"Een heerlijke totaalervaring met muziek, geweldig eten, rijke kostuums, indrukwekkende decors en een echt paard. Een prachtige combinatie van geschiedenis en actualiteit, emotie en rede, kunst en spektakel."

Makers en spelers

  • tekst Ad de Bont
  • regie Liesbeth Coltof
  • spel Roel Adam, André Dongelmans, Rian Gerritsen, Tjebbo Gerritsma, Peter van Heeringen, Sadettin Kirmiziyüz, Daniël van Klaveren, Debbie Korper, Meral Polat, Özlen Solmaz, Chiem Vreken
  • figuratie Amber Arian, Casper Nusselder
  • dramatugie Paulien Geerlings, Annemarie Wenzel
  • muziek Vincent van Warmerdam
  • decor- en lichtontwerp Guus van Geffen
  • kostuumontwerp Carly Everaert
  • geluidsontwerp Jorg Schellekens
  • Jaartal 2011