home

Poppenkast (6+)

6 YHñD >
Pas op, Jan Klaassen, kijk achter je!

Agenda

De poppenkast van de familie Rozenwater trekt eeuwenlang door stad en land. En al die jaren spelen Jan Klaassen, Katrijn, Pierlala en de Draak de sterren van de hemel. Maar de tijden lijken veranderd; de poppenkast trekt te weinig publiek en brengt geen geld meer op. De poppen doen waar ze zin in hebben en laten zich niet meer besturen. Luisteren doet al helemaal niemand meer.

Meneer Rozenwater ziet geen andere uitweg en zet de poppenkast, poppen én verhalen te koop. Juffrouw Beddengoed, van de plaatselijke poppenbescherming, grijpt in.
Ze gunt de poppen hun oude dag en stuurt ze met pensioen. Maar de poppen willen helemaal niet naar een rusthuis en eisen de regie over hun eigen poppenkast op.

Poppenkast is een voorstelling vol smeuïge poppenkastingrediënten: gordijntjes die steeds open- en dichtgaan, Katrijn die Jan Klaassen flink mept met pan of deegroller, gegriezel bij de Draak in het bos en Pierlala. En natuurlijk: ‘Pas op, Jan Klaassen, kijk achter je!’
Poppenkast biedt een licht satirische blik op de actualiteit met als hamvraag: welke verhalen mag en wil je nog vertellen? En waarom kan niet gewoon alles bij het oude blijven?

Makers en spelers

  • tekst Ad de Bont
  • regie Paul Knieriem
  • dramaturgie Paulien Geerlings
  • scenografie Catharina Scholten
  • lichtontwerp Gé Wegman
  • spel Denise Aznam en Floyd Koster
  • publiciteitsbeeld Floyd Koster
  • Jaartal 2023

Aanbod voor scholen

Pimp de poppenkast Jan Klaassen en Katrijn zijn al eeuwenoud en nog steeds aan het werk. Elke dag spelen ze weer dezelfde stoffige verhalen. Geen wonder dat de poppenkast zijn publiek verliest. Waarom is Katrijn bijvoorbeeld nog steeds huisvrouw? En waarom moet Pierlala altijd de dood spelen terwijl hij ook wel eens een prins wil zijn. Via een filmpje vraagt Juffrouw Beddengoed van de BTDVP (De Bond Tegen Discriminatie Van de Poppenkastpop) de kinderen om hulp, om de poppen en hun verhalen een flinke make-over te geven. Misschien is de poppenkast dan nog wel te redden. Ouder-kind workshop in het theater: De poppenkast-speler was een echte multitasker: licht- en geluidstechnicus, muzikant, acteur en verteller ineen. In de ouder-kind workshop verdelen we de taken en laten we met vele handen de oude poppenkast tot leven komen.