home

Rijnreisje (6+)

6YHñD>
Bewegend schilderij

Agenda

Twee zalmen zwemmen in de Rijn om stroomopwaarts in Zwitserland te gaan paaien. Rijnreisje neemt je mee op avontuur, een barre tocht van honderden kilometers, om via de belangrijkste rivier van Nederland prachtige mythen en verhalen te ontdekken. Rijnreisje is een bewegend schilderij met tal van levensgrote pop-up decors, voor iedereen van zes jaar en ouder.

Twee waternimfen nemen je mee langs de ontstaansgeschiedenis van de rivier, langs de Hongerstenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien, via de grootste waterval van Europa tot een ontmoeting met Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert. Maar de Rijn is in beweging. Onder de fantasierijke verhalen sluimert het gevaar van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Zullen de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn bereiken? 

Klanken en woorden

Drie acteurs zingen, dansen en spelen alles: de zalmen, rivier, dorpen, steden, legendes, bewoners, toeristen, goden, nimfen, boten, stenen, dieren, fabrieken, waterval en de zee. Rijnreisje is een visueel overrompelende voorstelling van Steef de Jong, die als een bewegend schilderij aan je voorbij trekt.   

Volkskrant
“Rijnreisje laat de kracht van kinderlijke creativiteit zien"
Trouw
"Rijnreisje is een adembenemende kijkdoos voor iedereen van zes jaar en ouder"
Musicalsites
"een onvergetelijke en betoverende theaterervaring"
Kidsweek
"Onvergetelijke reis in bordkarton"
Theaterkrant
"visueel vaak ronduit overdonderend"

Steef de Jong

Steef de Jong (1983) is veelvuldig bekroond theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij won de Mary Dresselhuys-prijs en werd in 2023 bekroond met de Erik Vos Prijs en de Gieskes Strijbis Podiumprijs.
Hij heeft er zijn missie van gemaakt om het genre operette nieuw leven in te blazen. Opvallend zijn de zelfgemaakte kartonnen decors van De Jong, die vaak op ingenieuze wijze weten te verrassen. Als levensgrote pop-up boeken ontvouwen zich zijn voorstellingen letterlijk voor de ogen van het publiek. 

De jury van de Gieskes Strijbis Podiumprijs over Steef de Jong: 

2023 is het echte doorbraakjaar van theatermaker Steef de Jong. Hij weet de wufte etiquette van een als stoffig en overbodig verklaard genre, de operette, op een creatieve en eigenzinnige wijze naar zijn hand te zetten en zeer actueel te maken. Met vaart en humor vertelt hij fantasievolle geschiedenissen in een bordkartonnen 3D-wereld, daarbij handig de kitsch omzeilend of inventief omarmend.”

Makers en spelers

 • concept, tekst, regie en vormgeving Steef de Jong
 • co-regie Ina Veen
 • dramaturgie Paulien Geerlings
 • decorbouw Stephan Nelissen, Geert Sweep
 • kostuums Willy Veen en Ina Veen
 • licht- en geluidsontwerper Maarten de Rooij
 • muziek Yung-Tuan Ku, Steef de Jong
 • met Jip Bartels, Yung-Tuan Ku, Lucas Schilperoort
 • techniek Sophie de Hoop, Hugo van der Veldt, Tim Joris de Vries
 • productie Eva van Kerkhof
 • publiciteit Lonneke Laurant, Irit Yosef
 • educatie Lot Houtepen
 • publiciteitsbeeld Jan Hoek

Educatie

Voor scholen en voor in de theaterfoyer is er het ‘Rijnreisje’-lespakket: een bouwpakket om de bedding van de Rijn voor even te verleggen naar het klaslokaal of de theaterfoyer. Net zoals de maker van de voorstelling, Steef de Jong, laat het publiek de verbeelding stromen. Ze gaan aan de haal met het verhaal en stoppen erin wat ze zelf leuk, spannend of belangrijk vinden, van meermin tot klimaatcrisis. En dan aan de slag met Steef de Jongs lievelingsmateriaal: karton. Daarnaast is er het ‘Rijnreisje’-spel dat bewustzijn over water en vervuiling stimuleert. De rivier de Rijn stroomt door het speellokaal. Met grote kartonnen zetstukken wordt het parcours van de zalm uitgezet. Slaagt de groep erin om de waterweg van de zalm weer vrij te maken en hem thuis te laten komen? Een spel waarin slim samengewerkt moet worden om alle obstakels voor de zalm uit de weg te ruimen.

Over gastregisseur Steef de Jong

Allround theatermaker, songwriter en beeldend kunstenaar Steef de Jong maakt op uitnodiging van de Toneelmakerij Rijnreisje; een muzikale, beeldende voorstelling. Artistiek leider Paul Knieriem: ‘Ik vind het werk van Steef de Jong zo inventief, zo fantasierijk, hij kan als geen ander van niets iets maken. Dat maakt zijn werk voor kinderen ook heel bijzonder en geschikt’.