home

Sjako

>
Een voorstelling van Theater De Krakeling en de Toneelmakerij

Agenda


Amsterdam, ongeveer driehonderd jaar geleden. Zwaarbeladen en met bolle zeilen schuimen de schepen tot aan de Dam, vol schatten uit verre landen. Op de kade staat een jongeman in een sjiek pak. Dat pak is gegapt, gejat, gepikt. Net zoals de pruik op zijn kop. Het is Sjako de meesterboef, hoe hij écht heet verklapt hij niet. Hij tuurt naar de volgeladen schepen. Als je het eerlijk zou delen, is er genoeg voor iedereen in Amsterdam. Maar eerlijk delen is er niet bij, ook niet in het Amsterdam van 1800. Daarom gaat Sjako het eerlijk stelen.
 

Bang om gepakt te worden is hij niet. Met telkens een andere naam, een ander pak, tientallen sluiproutes en een stad vol vrienden van overal vandaan is hij ongrijpbaar. Tot hij op een dag nét iets te veel pikt van nét de verkeerde: iemand die niet opgeeft totdat Sjako gepakt is.


Sjako de meesterboef
 is een muzikale ‘kruip-door-sluip-door’ voorstelling voor in de klas, waarbij de verteller de leerlingen moeiteloos meeneemt langs de geschiedenis van hun eigen stad en haar verschillende bewoners. Samen komen de kinderen erachter dat het Amsterdam van toen nog niet eens zo veel verschilt van het Amsterdam van nu: een stad van en voor iedereen. 

Meer over Sjako 
Jacob Muller, alias Sjako, heeft echt bestaan. Hij leefde in de achttiende eeuw in Amsterdam en was een bekende dief. Sjako kreeg na zijn dood een Robin Hood-achtige status. Hij stal alleen van de rijken en deelde gul met zijn makkers. Hij was een meestervermommer en een meesterontsnapper. Hij leidde zijn zwarte bende in een wit roverspak en hield bij zijn arrestatie zijn kaken stevig op elkaar. 
Een gevelsteen op de Elandsgracht herinnert aan zijn fort, dat daar ooit stond. Het Amsterdam Museum stelt zijn inbrekersspullen ten toon. 

Luister naar de liedjes uit Sjako de meesterboef
Zestien zilveren lepeltjes
Sjako is niet lief 
Afscheidslied Sjako

Wil je het softcover prentenboek van Sjako de meesterboef thuis (voor)lezen?
Je kunt het boek met de tekst van Lot Houtepen en illustraties van Richard Kofi bestellen voor € 13,50, inclusief verzendkosten via deze link.

Een voorstelling voor in de klas

Een boek cadeau 
Sjako is een meesterdief, een meestervermommer, een meesterontsnapper maar bovenal een meesterverteller. De kinderen hangen aan zijn lippen wanneer hij zijn stoere verhalen vertelt over de geschiedenis van Amsterdam. Alle kinderen krijgen na de voorstelling het prentenboek Sjako de meesterdief cadeau, om zich thuis lekker uit te laten voorlezen en zelf in te kunnen lezen. Ook blijft er een boek achter in de klas.  
 
Voorleesworkshop  
Iedere school die Sjako de meesterdief boekt krijgt daarbij een voorleesworkshop cadeau. Een groep van maximaal vijfentwintig leerkrachten en ouders gaat aan de slag met het prentenboek en dikken het verhaal steeds een beetje meer aan. Na 1,5 uur hard werken, behaalt iedereen de titel Meesterverteller.

Een voorstelling van Theater De Krakeling en de Toneelmakerij  
Sjako de meesterboef is ontwikkeld door Theater De Krakeling en de Toneelmakerij; dé twee Amsterdamse plekken voor jeugd en theater. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen met theater in aanraking komen. Theater daagt uit, prikkelt je fantasie en laat je met nieuwe ogen naar de wereld om je heen kijken. Met deze klassenvoorstelling ontdekken de kinderen de geschiedenis van hun eigen stad, reizen ze samen door de tijd en komen er zo achter hoe het verleden in het heden resoneert. Verbeeldingskracht, fantasie, burgerschap en ontwikkeling van identiteit staan centraal. 
 

leeftijd 4+ | groep 1 t/m 4 
duur 60 minuten inclusief nagesprek 
plaats klaslokaal 
speelperiode 15 mei t/m 30 juni 2023 
kosten 1 voorstelling € 150,–  2 voorstellingen € 275,- 3 voorstellingen € 375 

informatie en boekingen onderwijs   
Martien Langman en Lot Houtepen
020 522 6070
martien@toneelmakerij.nl / lot@toneelmakerij.nl