Snackbar gaat over een urgent en actueel onderwerp dat álle jongeren raakt; elke middelbare scholier heeft weleens meegemaakt dat er grenzen werden overschreden, als slachtoffer, aanstichter of toekijker.
Wanneer sta je op, voor jezelf en voor een ander? Deze voorstelling en de bijbehorende educatie moedigen jongeren aan hun eigen grenzen aan te geven én die van anderen te respecteren.
Regisseur Timothy de Gilde weet als geen ander beladen onderwerpen bespreekbaar te maken voor jongeren. Snackbar is een schurende voorstelling over loyaliteit, schaamte en de moed die ervoor nodig is om de confrontatie op te zoeken. Hoe is het mogelijk dat niemand ingrijpt als grenzen overschreden worden? Een pleidooi voor opstaan en het doorbreken van de stilte.
Scholen
Randprogramma vrije voorstelling
Na de voorstelling gaat de vrouw van het frietkot rond met comfortfood en goede raad.
Lesmateriaal
Om te weten waar je grenzen liggen, moet je ze ooit zijn gepasseerd. Maar wat als anderen dat voor jou doen? We schrijven een SMS gedicht aan iemand die ooit onze grens overschreed. En vervolgens? Voordragen in de klas, verzenden of toch op delete drukken?
Workshop
In deze spelworkshop oefenen we ons verzet op een vieze man of een ranzige tante. Wie maakt de meest ongemakkelijke scène? Een humoristische opmaat naar een serieus gesprek over grenzen: waar liggen ze en hoe geef je ze aan?
indrukwekkend
afwisselend ongemakkelijk, grappig en heftig
laat zien hoe ingewikkeld het is om erover te praten, en ook hoelang de pijn en schade kunnen doorwerken bij kinderen die dit overkomt
dwingt elke bezoeker, zeker de bezoeker die met kinderen komt, tot uitgebreid napraten
komt aan als een mokerslag
gewaagd stuk over seksueel misbruik
de spelers blinken uit in het non verbale
een pijnlijke maar moedige confrontatie, vol ongemak en schaamte, volgt
fraai gespeeld door Yamill Jones en Manouk Pluis
een knap staaltje werk van Magne van de Berg die de tekst schreef
de voorstelling stemt tot nadenken. Ben je even schuldig als de dader als je wegkijkt?
Scènes ★★★★
integere jeugdvoorstelling
acteurs leveren mooie rollen af
de liedjes bouwen mee aan de emoties die in het verhaal aan bod komen, maar zijn door de andere inkleuring ervan ook even een zijstap uit de pijnlijke aanklacht