home

Thaibox Verdriet

>

Agenda

Welkom in boksschool The Silent Dragon. Waar over vijf dagen wordt gestreden om de National Gym Award, waar nu al wordt gevochten op leven en dood. Met vuisten én in woorden. Want als het hart moet worden geraakt, zijn alleen klappen niet genoeg.

Het jonge talent Boris strijdt met zijn ongrijpbare vader Wolf, die hem altijd en overal kleineert. Elja probeert zich een weg te vechten uit haar relatie met Hank, boksschooleigenaar én haar broer. Daarbij geholpen door de smoorverliefde Woody, als manager van oud-bokskampioen Tom Smulders meegetroond naar dit kakkig tinkywinkytown. Tom komt om Boris te zien, zijn broer, die niet eens weet dat hij nog leeft. Zij vechten voor het besef dat het niet nodig is om te zijn zoals de rest. Het is al mooi als je gewoon jezelf bent. Thaibox Verdriet wordt gespeeld in en om een boksring met aan alle vier zijden het publiek. Hoog in een scheidsrechterstoel gezeten, voorziet acteur Maarten Heijmans de scènes van live muziek met niets meer dan zijn stem en een loopstation.

première 8 april 2010

Liesbeth Coltof

"Veel vrienden van mijn zoon doen aan boksen of kung fu. Dat intrigeerde me. Ik heb me erin verdiept, mensen gesproken, avonden Eurosport Fight Club gekeken. En kwam erachter dat vechten een manier kan zijn om uit te vinden wie je bent en wat je plek is in deze maatschappij. Daarnaast ontwikkel je ook je innerlijk. Je leert je stevig en moedig te voelen. Je wint een thaiboxwedstrijd niet op woede. Als je je kop er niet bijhoudt, ben je bij voorbaat verloren."

Ad de Bont

"De documentaire Boris Rhyzy, over een Russische dichter én bokskampioen, was een belangrijk uitgangspunt. Het leek me geweldig als dezelfde mensen die boksen een ogenblik later dichters zijn. Vandaar het idee dat ze allemaal uitbarsten in poëzie."

Elisabeth Heijkoop - NRC Handelsblad

“Het is alsof we bij een heus thaiboksgala aanwezig zijn, waarbij de stadionspeaker het publiek opzweept, en de twee tegenstanders met veel show opkomen en de zaal voor zich proberen te winnen. Daarin slagen ze glorieus.”

Annette Embrachts - Volkskrant

“Regisseur Liesbeth Coltof heeft perfect begrepen dat je voor publiek vanaf 15 jaar voluit moet gaan: in vechtsport, maar ook in levensdrift. Het kan dus wel samen: podiumkunst en vechtsport.”

Makers en spelers

  • tekst Ad de Bont
  • regie Liesbeth Coltof
  • spel Laura de Boer, Tjebbo Gerritsma, Mathieu Güthschmidt, Maarten Heijmans, Albert Klein Kranenburg, Floris Verkerk
  • dramaturgie Annemarie Wenzel
  • muziek Maarten Heijmans
  • training thaiboksen Ropie Adriaan
  • training kung fu Karel Simons
  • decor-  en lichtontwerp Guus van Geffen
  • kostuumontwerp Carly Everaert