Aan het hoofd van de Eeuwige Werkplaats staat een strenge vrouw, Economia. Voor haar is de mens een gebruiksvoorwerp. Haar slavendrijver Starek, met zijn vreemde accent en onbegrijpelijke regels, houdt de slaven met harde hand aan het werk: Akuba, die lang geleden op de plantages werkte en nu oud en moe is. De ijzersterke Baksteen, die eeuwig opstandig blijft. En het mooie Aziatische meisje Destiny, ooit verkocht om de schulden van haar vader te betalen. Zij zijn bezit. Goedkope mensmachines. Het werk houdt nooit op. Elke dag is hetzelfde als de voorgaande. Totdat de straatjongen Mini-Mini de Werkplaats binnenstapt. Wat zoekt hij? Waarom zet hij zijn vrijheid op het spel?
Kaas & Kappes prijs
Roel Adam ontving zondag 23 februari 2014 de Kaas & Kappes prijs voor zijn toneeltekst Mensenvlees, de titel die hij gaf aan de tekst die de Toneelmakerij als Verkocht heeft gespeeld. Er werden 108 teksten ingezonden, uit zes verschillende landen (Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Italië).
Uit het juryrapport:
“Wanneer de acteurs/personages overleggen of zij hun verhalen wel kunnen vertellen aan het (kinder-) publiek, doet de uitspraak ‘Niemand is te jong voor de waarheid’ het stuk alle recht. Het zet op brutale en glasheldere manier uiteen hoe beperkt het begrip ‘vrijheid’ eigenlijk is. Toch is het -in al haar hardheid- ook een tekst met humor die leest als een spannend verhaal waarvan je wil weten hoe het afloopt. De dialogen zijn spits, de personages herkenbaar en de taal zeer toegankelijk. Bijzonder knap en indrukwekkend is dat Mensenvlees een waaier aan grote en belangwekkende thema’s aansnijdt, zonder dat het pedagogisch of demagogisch wordt.
De tekst is over één ding heel duidelijk: het is niet eenvoudig hoopvol te blijven als voor iedereen het eigenbelang voorop staat. Grote economische belangen en zelfverrijking, leiden wereldwijd tot allerlei vormen van slavernij, waarvan zowel volwassenen als kinderen slachtoffer worden. En daarmee is Mensenvlees in zijn complexe veelheid, verpletterend actueel.”
Geluidswandeling
Bij Verkocht is een geluidswandeling ontwikkeld. Bij het vertrekpunt voor het Scheepsvaartmuseum krijgen wandelaars een koptelefoon. Daarop is een reisleider met twijfelachtige motieven te horen die samen met 4 fictieve personages een tocht door een nieuw en onbekend land gidst. Je hoort 4 verhalen, 4 toekomstdromen en 4 verslagen van hoop of desillusie. De personages komen uit verschillende tijden en plekken op de wereld en slaan zo een brug naar de voorstelling.
première 7 september 2013