home

De Grootste Goochelshow (6+)

6Ezñ>
Laat je betoveren

Agenda

De Grootste Goochelshow is een adembenemend muzikaal avontuur vol verbluffende goochelacts. De Toneelmakerij en Bijlmer Parktheater presenteren een wervelende goochelshow als metafoor voor de magie van het leven: grote vragen en doordachte denkkronkels passeren speels de revue in een luchtige circussfeer.

Onzichtbare konijnen

De broertjes Caspaar en Domingo zijn de beroemdste goochelaars van de hele woonkamer. Als volleerde illusionisten toveren zij onzichtbare konijnen uit hun hoed, zagen een familielid naar keuze doormidden en laten imaginaire olifanten verdwijnen. Maar als iets verdwijnt, waar blijft dat dan? En als het nooit meer terug komt, mis je het dan? Als de oudste broer zijn jongere broer naar de plek tovert waar alle verdwenen dingen zijn, doen ze een bijzondere ontdekking. Naast de goochelstok, de bami-opscheplepel en de reservesleutel van de auto, is daar ook een broertje. Maar dat kan natuurlijk niet, want er is niet nog een broertje. Toch?

José en Serge

Bedenkers José Montoya en Serge Hogenbirk speelden allebei in prijswinnende jeugdvoorstellingen – José Montoya in Martin Luther King (2019) van Urban Myth, Serge Hogenbirk in Prinses van tuig en Richel (2013) van TG Siberia. Artistiek leider van De Toneelmakerij Paul Knieriem regisseert het tweetal in deze vrolijke voorstelling over onvoorziene gezinssituaties. De Grootste Goochelshow biedt handvatten voor een gesprek over ‘afscheid nemen’ en andere grote levensvragen, tussen kinderen onderling en tussen de jonge bezoekers en de volwassenen die met hen mee zijn.

Een samenwerking met het Bijlmer Parktheater

Het Bijlmer Parktheater is een grootstedelijk theater in Amsterdam Zuidoost. Een huis voor de podiumkunsten dat de meerstemmigheid en superdiversiteit van Nederland weerspiegelt. Het levendige, intiem en gastvrije theater heeft een unieke programmering met plaats voor verschillende identiteiten, tradities, culturen en cultuuruitingen waar mensen in al hun verscheidenheid betekenis vinden. Waar nieuwe makers zich ontplooien en waar publiek zich thuis voelt. Het Bijlmer Parktheater ontwikkelt en initieert zelf (co)producties en draagt daarmee actief bij aan het diversifiëren van het Nederlands podiumkunsten aanbod.

Makers en spelers

 • tekst Mariëlle van Sauers
 • naar een idee van Serge Hoogenbirk, José Montoya
 • regie Paul Knieriem
 • dramaturgie Jolanda Spoel
 • kostuumontwerp Maartje Prins
 • lichtontwerp Jasper Nijholt
 • met José Montoya en Serge Hogenbirk
 • productie Sanne Liebregts
 • educatie Lot van Houtepen, Marion Visser
 • marketing Lonneke Laurant, Irit Yosef, Selman Aqiqi
 • publiciteitsbeeld Jan Hoek

Educatie

Het allerleukste aan goochelen is dat je weet dat het een truc is, maar niet snapt hoe het zit. Een goochelaar houdt zijn lippen stijf op elkaar, maar … aan alle klassen die naar de voorstelling komen, geven wij een aantal geheime goocheltrucs prijs! Een goochelpakket om te oefenen - misschien wel à la Houdini! En gespreksstof om samen na te denken over wat je doet als het niet lukt iemand terug te toveren.

Over de Toneelmakerij

De Toneelmakerij is continu in beweging. We maken gedurfd, kwalitatief jeugdtheater voor alle leeftijdsgroepen, met liefde voor taal, interdisciplinair experiment en maatschappelijke betrokkenheid. We spelen in de midden- en kleine zalen van de theaters.