home

TM Amsterdam: Untitled

>
de laatste mensen met Downsyndroom tentoongesteld

Agenda


> LET OP: Wanneer Untitled niet door kan gaan, bijvoorbeeld door de op dat moment geldende corona-maatregelen, krijgt u het geld van uw ticket terug. Helaas is het niet mogelijk de transactiekosten (à 0,80 euro per ticket) te restitueren <

De Toneelmakerij presenteert in samenwerking met Theatergroep 
LeBelle (Cordaanen Outsider Wear: 
Untitled.

Een tentoonstelling van de laatste mensen met het syndroom van Down in Het Beautiful Distress House. Hierin onderzoeken we hoe we nu en door de tijd heen kijken naar mensen met een verstandelijke beperking. Van halfgod tot duivelskind, clown, knuffelbeer of creatief genie. Woorden bepalen hoe we kijken én wat we zien. Kan je naar iemand met Down kijken zonder het woord ‘Down’ in je hoofd?  

Anno 2021 maakt de Nipt het mogelijk Down in een vroeg stadium van de zwangerschap te ontdekken. Iveel gevallen leidt dit tot een beëindiging van de zwangerschap, er worden steeds minder mensen met Down geboren. 
Wat vinden de acteurs met Down van deze ontwikkeling? En hun familieleden? Acteurs Anne GehringEls Volmuller en Moos Kwist - moeders en broer van kinderen met Down - delen hoe mooi en moeilijk het voor hen was om een gezinslid met Down te krijgen. De acteurs met Down reageren en adviseren.   


Untitled
is een voorstelling en video-installatie ineen. Down Underground, een participatieproject dat door de coronacrisis stil kwam te liggen, vormt het startpunt van Untitled. Makers Eva Knibbe en Jan Hoek hebben hun onderzoek voortgezet en Untitled gemaakt.

Untitled is onderdeel van TM Amsterdam, het participatieproject van de Toneelmakerij. TM Amsterdam vertelt de verborgen verhalen van Amsterdammers en draagt zo bij aan het immateriële erfgoed van onze stad.

Het toneelstuk vindt plaats in het Het Beautiful Distress House, de projectruimte van Stichting Beautiful Distress. Beautiful Distress zet kunst in om meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen. Kunst appelleert aan ons gevoel en verstand, kan ons anders naar dingen laten kijken en kan ons bewust maken van onze eigen (voor)oordelen: Beautiful Distress maakt met kunst psychisch lijden zichtbaar, voelbaar en bespreekbaar.

Theatergroep LeBelle is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. De groep bestaat uit 25 tot 30 spelers die werkt aan voorstellingen, locatietheater, inclusieprojecten en workshops. Theatergroep LeBelle is onderdeel van Stichting Cordaan.